Nakladancija

Logo

Sedmi februar. Pošljem navodila. Za objavo logotipa. Za nekam. Dimenzije objave (največ 35 mm (dolžina) × 12 mm (višina)), vektorski format (nikakor bitna slika)!, CMYK barve, prilagojeno za objavo na temni podlagi (C 0, M 70, Y 0, K 90). Nekoliko bolj na dolgo in široko, a v bistvu to. Standardno. Nič posebnega. Včasih sem napisal še, da Wordove datoteke (DOC) za naše potrebe nikakor ne ustrezajo. Pa tega ne pišem več. Ker sem potem zanesljivo prejel Wordovo datoteko. Seveda ne pričakujem, da vrtnar, vinar, gostinec, gradbinec in še marsikdo razume prej zapisano. Je pa zadostitev zapisanemu nujno za nas in je v njihovo dobro. Zato je pripisano: “Če je potrebno, se za pripravo logotipa po zgodnjih navodilih obrnite na svojega oblikovalca“. Kot se naše stranke v podobnih primerih obrnejo na nas.

Kmalu dobim e-pošiljko. S priponko. Odgovorim, da je je logotip žal na beli podlagi, da so dimenzije žal napačne, da so poslali JPG (torej bitno in ne vektorske slike). In da ni v CMYK barvah. Je skratka tehnično popolnoma narobe. Vse. Popolnoma vse.

Pošljejo ponovno. Enako kot prej. Še vedno torej vse narobe. Sporočim.

Prejmem nov poskus. Menda zadnji. Tako piše. Čeprav se potem izkaže, da ne. In čeprav mi je povsem nejasno, zakaj naj bi to bil poskus. Vse piše. Nič ni vprašljivega. Če ne razumeš (kar je, kot sem že omenil, nekaj povsem pričakovanega in razumljivega), pokličeš svojega oblikovalca, mu preneseš tehnične zahteve in to je to. Nobenega poskušanja. Menda. Če tega tudi on ne razume, ga zamenjaš. Ker pač ni oblikovalec. Nekje je pač meja. Menda.

Pogledam, lahko bi tudi že prvič kar zavrnil, tudi to smo poleg zgornjega jasno napisali, a si vzamem čas in po korakih pojasnim, kaj vse je narobe tokrat. Je vektorsko, a debeline nekaterih linij se ne pomanjšujejo proporcionalnom (pokažem s sliko). Tehnična, a enostavno rešljiva pomanjkljivost. Barve so RGB (pokažem na sliki). In niso upoštevali barve podlage (pokažem s sliko). In ko bomo pomanjšali na predvidene dimenzije, bo logotip visok 12 mm, širok pa 9 mm. Linije črk bodo debele (izmerim) približno 6 stotink milimetra. Kar je tanko. Zelo tanko. Zelo zelo tanko. Verjetno ne bo prav dosti videti (pokažem s sliko).  A če vztrajajo, meni je prav … oni plačajo objavo … Barve in ostalo pa naj le popravijo.

Dobim še enkrat. Barve so zdaj CMYK. In linije se zdaj tanjšajo s pomanjšavo logotipa. A barve podlage niso upoštevali. Poudarjam, ker se recimo črno namreč na črnem slabo vidi. Kot se belo se na belem ne vidi dobro. In modro na podobnem modrem tudi ne. Za ponazoritev jim prijazno (zakaj že?) umestim njihovo pošiljko na našo podlago. Pomanjšam ponovno tudi na končno velikost, smo že opozarjali, a vseeno, Primož sprinta. Da bo videti, kako ne bo videti nič. Štiri desetinke milimetra velike črke se na temni podlagi recimo pričakovano dejansko nekoliko slabo berejo ne glede na to, kako se bo uspel tiskar potruditi. Pravzaprav omenjenih črk jaz sploh ne vidim, zgolj vem, da so.

Nakar telefon. Zame. Vse doslej z naročnikom, tokrat njihov oblikovalec. Menda. Končno. Mu povem dimenzije objave, “hjaaaaa, če bi mu pa to prej povedali” … Molčim (Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!) … “Podlaga?” Zmorem hladno kot penina iz frižiderja: “CMYK, nič, sedemdeset, nič, devetdeset. Sedemdeset magente devetdeset črne.” “Torej temna, rdečkasto rjava podlaga?” Skoraj prijazno: “Ja!“.

Prejmem novo varianto. Na zelenkasti podlagi. Nič, nič, sedemdeset, devetdeset. Vprašam Tjašo, kaj sem malo prej povedal v slušalko, za mano dela svoje, slišala je telefonski pogovor, pove: “magenta in črna, C 0, M 70, Y 0, K 90″. Skoraj čisto povsem mrtvo hladno še enkrat sporočim barvo.

V petek, dvanajstega februarja, včeraj, dobim zvečer uporabno datoteko. Nalijem Petru, ki pride po svoj projektor, kozarček Piane, sauvignon 2009, zadnje kaplje v steklenici. Krasen. In grem spat.

4 komentarji

  • No, pa smo končno tudi tu dočakali še nauk skromnega Edija, ki je sicer premnogim znan predvsem po tem, kar očita zgoraj.
    Edi, s tovrstnim pisanjem obremenjujete prostor, saj venomer sporočate kako neizmerno ste pametni in to na vseh področjih. Ni niti najmanj zanimivo in niti najmanj skromno.

  • Namesto, da se venomer in znova ukvarjate z dokazovanjem svojega prava, bi raje sami takoj popravili prejeto datoteko tako kot je prav. Zagotovo bi v krajšem času prišli do cilja. In ker pravite, da ste oblikovalci, bi z enim ukazom črto vektorskega zapisa spremenili v polje, ki se sorazmerno pomanjšuje ali povečuje. Tisto nekaj malega dela odtehta tudi vsoto, ki jo naročnik plača za objavo.
    S tovrstnim pisanjem obremenjujete prostor, saj venomer sporočate kako neizmerno ste pametni in to na vseh področjih. Ni niti najmanj zanimivo in niti najmanj skromno.
    LP
    edi berk

Komentiraj