Ilustracija Nakladancija

Bio

Tokrat je v reviji prvič padel name uvodnik. Navezava na tematiko, ki sva jo z Anito tudi napovedala na naslovnici. In likovno opremila članke. Napisal. Oddal. Tjaša vstavila v revijo. Popravil nekaj besed. V tisk.

Seveda revija tudi tokrat ne bo povsem brez lahkotnejšega branja, a naslovnica jasno napoveduje nekaj drugega.

31 komentarjev

 • soc :

  Hja. Sem prebral ondan revijo Vino, kot vsako številko doslej …

  1. Že pojasnjeno nekje zgoraj, pa vseeno: doslej so bila v reviji Vino objavljena VSA objavi namenjena pisma bralcev. Takšna je bila pač redakcijska politika. Tudi v tem primeru. Res je obstajala dilema in možnost, da se pisma opremi s pripisom, da tam objavljena mnenja ne izražajo nujno tudi stališč revije Vino. Prevladalo je pač stališče, da je to jasno že iz dejstva, da gre za pismo bralca. Morda napaka. Bila pa je pred objavo potrjena identiteta podpisanega pisca. Namigovanje, da je bilo pismo gospodu Polaniču naročeno z različnimi zgoraj insinuiranimi nameni (zanetiti vojno), je golo natolcevanje.

  Očitno pa gre pri vsem skupaj za zelo vročo situacijo, ki bi verjetno eskalirala tako ali drugače, v reviji Vino ali kje drugje. Moje osebno mnenje je, da je bolje tako, kot po ustnem predlogu enega od (znanih) vinarjev: “Polanič bi namesto pisma moral najeti šiptarje, da Gašperju polomijo noge.” Res?

  2. Glede odhoda Ericha Krutzlerja iz Marofa je pač objavljen odgovor na vprašanje v intervjuju. Ali naj bi avtor napisal to drugače, kot mu je bilo povedano, ker se pač morda z odgovorom ne strinja? Ali ker so do njega morda (kot očitno še do koga) prišle drugačne govorice. Z Erichom smo občasno še vedno v stiku, vnaprej je vedel za ta intervju in doslej ni ničemur oporekal. Karkoli drugega bi bila objava nepreverjenih/nepreverljivih govoric. Korektno?

  3. Noben veliki intervju v reviji Vino doslej ni bil plačan. Intervjuvance redakcija izbere po skrbnem premisleku in mnenja o primernosti sogovornikov so seveda lahko različna. O tem, kar povedo, je seveda možno tudi razpravljati, imeti različna mnenja.

  Drži pa, da mora po objavi velikega intervjuja vsak akter za bralce revije Vino pripraviti Nepozaben večer. To lahko povedo dosedanji intervjuvanci, tega nihče ne skriva in zaenkrat to velja tudi za prihodnje intervjuje. To na eni strani intervjuvancu res predstavlja določen strošek, po drugi strani je pa to marsikomu (in od marsikoga potrjeno) možnost za odlično predstavitev v živo in potrditev povedanega v intervjuju. Vabljeni!

  4. Intervjuvanec seveda ve, kdaj bo intervju z njim v reviji objavljen. Ali je g. Polanič pismo namenoma poslal takrat, da je objava časovno sovpadla z objavo intervjuja, je potrebno vprašati njega.

  5. Mnenja o g. Čarmanu in/ali o Evinu se (brez zahajanja v objavo pisma) očitno razlikujejo. Kot kupec vina lahko tudi sam izrečem zelo pozitivno mnenje. Izkušnje vinarja v poslovanju z njim nimam in tega ne morem komentirati.

 • O bonitetnih poročilih bi nekaj rekel. Poznam ogromno podjetij, ki imajo povprečno bonitetno poročilo, pa so tako v k. , kar se plačil tiče, da se kar kreše. Je pa res, da v kolikor ti ne gre najbolje, to ni greh. Samo potem treba tudi pri sebi zmanjšat porabo, ne pa se it luksus in se kazat navzven. Pa najdražje steklenice v prestižnih restavracijah v tujini odpirat. Ne vem, zakaj se nekateri novinarji bojijo Čarmana, ter ne zapišejo resnice. Javna skrivnost je, da je neplačnik, zato ne vem, v čem je problem. Polanič hoče le denar za svoje plačilo. Sedaj pa Čarman kontra daje s 30% popusta na Marofova vina, da bo spraznu zalogo. Bedarija. Čarman, plačuj, pa ne bo težav. Verjamem, da v kolikor bi se vinarji, katerim je dolžan združili, bi kmalu dosegli uspeh.

 • Še nekaj bi priporočil samemu avtorju in plačniku tegale sila nepotrebnega plazu, preden se dokončno skuliram – popoldne sem si v ožji družbi odprl steklenici lanskega in letošnjega DWWA “regionalnega” šampijona, obeh chardonnayev 2008. Brez komentarja. Mar lokalna govorica, da je bil lani namesto Brega pod tem imenom Decanterjevi žiriji poslan res odlični Cru, morda niti ni za lase privlečena? Pa še – kdo je že bil lani v žiriji?

 • Jaz? Zgolj ljubitelj in kupec dobrih vin, pa zaprisežen sovražnik slovenske vase zaverovane ozkosti. Fovšija je eden njenih simptomov.

 • Hja. Sem prebral ondan revijo Vino, kot vsako številko doslej. In na rit me je vrglo, da lahko odgovorni urednik objavi tak pamflet ad personam. Recimo temu neizkušenost? Po nekem naključju isti avtor pamfleta, ki je legendaren na svojem koncu po visoko etični privatizaciji, nastopa preko številnih strani skupaj s svojim novim vinarjem. In oba lepo lažeta o obračunu s Krutzlerjem kot o “vnaprej dogovorjenem procesu”. Ne me basat s takimi, in ne se igrati slovenskega Wine Advocate-a s plačljivimi intervjuji! Sram naj vas bo, dragi moji. Če pa ste se odločili zanetiti vojno na meni nepoznani konkretni fronti, potem – srečno. Ker je nemogoče predvideti, kje in kako se bo ta vaša vojna napoved končala in kaj vse bo prišlo na dan o slovenski vinski trgovini.

  Potem pa tule berem dežurne čvekače in njihove karakterizacije Gašperja Čarmana. Lastnika nekaj let starega rabljenega BMWja petice. Bem vam lebac, budale, kakšna raven sovražnega in zavistnega komentiranja. Gašperja poznam več kot desetletje in spremljam njegov tak in drugačen razvoj in vzpon. Ja, seveda je povsem drugačen od nekaj let dlje etabliranih tekmecev. Ni umirjen petdesetletnik z zgodovino iz rajnke Juge, ki bi v garaži skrival razkošno pločevino, naokrog pa se kazal z nevpadljivo revščino. Ni previden. Njegovo poznavanje vin prekaša kvadrat skupne kvote vseh drugih slovenskih vinskih trgovcev skupaj, članstvo v komisijah pri DWWA je očiten in domnevam da objektiven dokaz. (Dobro, poznam vsaj eno osebo, ki bo temu oporekala, saj je nedavno nakazala, da so legendarni slovenski uradni in ustrezno formalno izobraženi enologi bistveno več vredni kot neki angleški, kaj šele ameriški vinski pisuni.) Še nekaj o Gašperju kot človeku. Ni šuft. Sem kupoval svoja vina za domačo klet dolga leta predvsem pri enem trgovcu. Kot cvetko sem dobil pri nakupu za skoraj tisoč evrov aluminijasti krogec, Drop-Stop. Pri Gašperju imam kot tak kupec povsem drug tretman. In za konec o njem – ne predstavljam si, da bo komurkoli karkoli ostal dolžan.

  Kdo ste torej, dragi napadalci tule? Vinarji? Konkurenti? Ali le zavistneži na črni BMW, kavbojke in šampanjsko sponozoriranje slovenskih fuzbalerjev?

 • KAR SE ČARMANA TIČE, BI REKEL TAKOLE, KJER JE DIM, JE TUDI OGENJ. OD NEŠTETO VINARJEV SEM ŽE SLIŠAL, DA NE PLAČUJE, V KOLIKOR PA KOMU REČEJO, DA NE PLAČA, NE PRODAJA VEČ NJIHOVIH VIN. KAR SE PA TIČE REPLIKE, SE MI ZDI, DA JE NE BO ŠEL PISAT, KER SE BO VSUL PLAZ REPLIK OD VINARJEV, KI SE BODO ZBRALI IN SKUPAJ NAPISALI KAJ LEPEGA O ČARMANU IN NJEGOVEM PLAČEVANJU. PRAV JE, DA SE PLAČA. VERJAMEM, DA SO TEŽKI ČASI. VENDAR SE NA ČARMANOVEM OSEBNEM ŽIVLJENJU RECESIJA NIČ NE POZNA. VOZI ČRNO NEMŠKO LIMUZINO (BERI BMW5), OBLAČI SE V NAJDRAŽJA OBLAČILA, V GLAVNEM – ŠMINKER. V KOLIKOR PA BI SE MALO SPUSTIL NA REALNA TLA, PRODAL AVTO IN SE VOZIL S KAKIM STARIM KARAVANOM (KOT LAHKO VIDIMO VEČINO VINARJEV), SE OBNAŠAL MALCE BOLJ REALNO ITD., POTEM MU NE BI TAKO ZAMERILI.
  POLANIČ IMA ČISTO PRAV, DA TO OBJAVI. GAŠPER ČARMAN JE PAČ ŠE VEDNO NOVODOBNI ŠMINKER, KI ŠE NI POGRUNTAL, DA JE V TEJ DEŽELI RECESIJA IN DA SE JE POTREBNO MALCE PRILAGODITI SITUACIJI. KAR PA SE TIČE NJEGOVEGA POZNAVANJA VIN, PA KAPO DOL.

 • Grozni :
  zdej… razkis je šel mimo al ne? bomo kej čistili? al bomo pustili?
  jaz ne vidim smisla v forumu, te zadeve so v swwwetu malo pase, se posebno ce nimajo aktivnih moderatorjev… http://www.slovino.si... a tisto se zivi?
  blog, ki ga pises, je dovolj kul. ocitno je, da ga spremlja sirok
  krog ljudi. pa se vedno do fermentacije pride samo pri dovolj zrelih temah

  Hja, res je. Tudi jaz načelno foruma nimam najraje. Po drugi strani pa nem (z vso pravico), tukaj Marjan temo “poklopi”. Pa ima verjetno potencial za dobro soočenje…

 • zdej… razkis je šel mimo al ne? bomo kej čistili? al bomo pustili?

  jaz ne vidim smisla v forumu, te zadeve so v swwwetu malo pase, se posebno ce nimajo aktivnih moderatorjev… http://www.slovino.si... a tisto se zivi?

  blog, ki ga pises, je dovolj kul. ocitno je, da ga spremlja sirok krog ljudi. pa se vedno do fermentacije pride samo pri dovolj zrelih temah 😉

 • @Močko
  .. in točno to sem imel v mislih, ko sem zapisal da :

  “B) škoda, da ni medija, kjer bi lahko g. Polanič (po Nevernega mnenju higienično) drugače izpostavil vsekakor ogromen problem VSEH tržno aktivnih vinarjev.”

  Naredite forum, teme se ponujajo.

  • @Bruno
   Se povsem strinjam. Se pa seveda postavlja tudi vprašanje, koga (naj) bi (finančno/vzdrževalno/vsebinsko …) bremenil tak medij/forum …? Bi tržno aktivni vinarji pristali na nek sistem, v katerega bi v ta in seveda verjetno še bolj v kak drug namen odvajali/zbirali določna sredstva za splošne dolgoročnejše interese in potrebe, ne glede na trenutne potrebe tega ali onega vinarja. Vemo, da bi bilo to potrebno in vemo tudi, da tega namesto vinarjev ne bo storil nihče, še najmanj država.
   Zanimiv način imajo avstralski vinarji: dogovorili so se in pooblastili državo (ker pač ta ima usposobljen aparat), da zanje od njih pobira sredstva, o porabi pa potem odločajo sami. No, prepričan sem, da to marsikdo že ve in prepričan sem, da to tudi ni edini možen način. In morda tudi ne najboljši.
   A kot zakleto, spet se vračamo na začetek: tudi to bi lahko bila zanimiva tema za primeren forum, če bi ta obstajal :-). Kaj bo naslednji korak?

 • Pa si uzel igračo otroku. 🙂

  Se strinjam z odločitvijo. In če je moj komentar žaljiv ali pa “preko meje dobrega okusa” ga lahko gladko izbrišete.

  LP, Grozni

  • Ni tako grozno, Grozni :-), zahvala za komentar ni bila mišljena sarkastično.
   Zdi se mi le, da bi celotna razprava glede problematike objave odprtih pisem ali nekega konkretnega pisma bolj sodila kam drugam. Kot tudi vsebina, ki se tiče konkretnega obravnavanega odprtega pisma.
   O BIO tematiki nameravam pa tudi sam še kaj povedati.

 • Ok, hvala še Groznemu za njegov prispevek, zdaj bi pa prosil, če lahko razpravo o odprtem pismu g. Polaniča tu zaključimo. Preprosto menim, da ta pač ne sodi sem.

  Pisma bralcev, namenjena objavi, se namreč objavljajo. Tudi v reviji Vino.

  Letos je bilo v reviji Vino objavljeno prejeto pismo – razmišljanje Mirana Sirka glede konference slovenskih peničarjev, odzivi so bili različni, edini od njih, ki je prispel v pisni obliki kot podpisano odprto pismo, je bil odgovor g. Isteniča in je bil objavljen.

  Objavljeno je bilo pismo g. Polaniča, objavljen bo odgovor g. Čarmana, če ga bo pač poslal. Ali konstruktivno razmišljanje nekoga drugega.

  Kolikor je meni znano, je bil doslej s strani revije Vino blokiran zgolj en komentar objave na spletni strani revije, v katerem je anonimni avtor nevsebinsko opsoval akterja, omenjenega v prispevku. Ostalo sprejemamo kot bolj ali manj konstruktivna mnenja – tudi (ali celo predvsem) kadar gre za kritike na naš račun.

 • Hmm… če kratko, polamatersko analiziramo poslovanje evino d.o.o., po podatkih ki so javno dostopni…

  – povečal je prihodke za 230k EUR (cca 30%) na 950k EUR. BRAVO! V krizi… Upam da ne samo s TUJIMI vini 😉
  – kratkoročne poslovne obveznosti so na enakem nivoju kot lani 515k EUR. Tudi to ni slabo(?!). Če upoštevamo da raste in da se mu obveznosti ne večajo sorazmerno…
  Ali bi torej lahko sklepali, da se je njegova plačilna disciplina v zadnjem letu v bistvu kar izboljšala? Ceteris paribus, bla bla… in z neupoštevanjem dejstva da najbrž okoli leta ima največjo prodajo (in tudi nabavo?)… Očitno. Če je prejšnje leto “v povprečju” plačeval 260 dni… se je to v letu 2010 zmanjšalo na 197 dni… Še vedno daleč od zakonitih 60 dni… ma recimo da je po sprejetju zakona z vsemi dobavitelji sklenil pogodbe, ki mu omogočajo daljše plačilne pogoje ;).

  Torej… gospod Polanič… obeti so, da se bo plačilna disciplina gospoda evino izboljšala. Kar je dobro! 🙂

  Seveda pa je nekaj točk, ki tudi niso tako obetavne… žal… recimo… zaloge + denarja + terjatev ima 570k… po drugi strani pa kratkoročnih (finančnih in poslovnih) za 700k… torej ma razlike 130k… kar ni dobro… ampak…

  Bi kdo mogoče analiziral… polamatersko ali amatersko ali pa profi… stanje MAROF-a, glede na dostopne podatke? Čist tko… za zabavo… medtem ko čakamo na mlečnokislinsko fermentacijo…

  LP, Grozni

 • Neverni :
  Pojasnilo 1, citat:
  … Obe strani bosta morali zmehčati svoja trda stališča in stopiti korak bliže, z okopov, in začeti sodelovati. …
  Pojasnilo 2: kamnite sekire so letele na stanje slovenskih penečih vin. Pred kratkim sem komentiral novico Nova penina iz Radgonskih Goric (rubrika zapisano): Juhu! Sec, charmat, zweigelt. Še en korak v napačno smer. Še sreča, da niso dodajali umetnih arom (ali jih običajno dodajajo?).

  Oh ja, zdaj ko si povedal, grem pa jaz na “nick”…hihi 🙂

 • Pojasnilo 1, citat:
  … Obe strani bosta morali zmehčati svoja trda stališča in stopiti korak bliže, z okopov, in začeti sodelovati. …

  Pojasnilo 2: kamnite sekire so letele na stanje slovenskih penečih vin. Pred kratkim sem komentiral novico Nova penina iz Radgonskih Goric (rubrika zapisano): Juhu! Sec, charmat, zweigelt. Še en korak v napačno smer. Še sreča, da niso dodajali umetnih arom (ali jih običajno dodajajo?).

 • Heh … zanimivo. Meni se Neverni ne zdi ravno tak kot se sam imenuje. Pravzaprav se kaže kot izrazit vernik, a neke druge dogme. … Ko med drugim napiše:
  … Če bi bilo tako, recimo, na področju strojništva, bi se danes še vedno tolkli s kamenimi sekirami, kamnosek d.d. pa bi jih še vedno veselo klesal …
  … bi lahko sam videl, da je z vini enako. Če ne bi bilo znanja (ki je za marsikoga danes postalo očitno greh, prekletstvo), bi v veliki večini še vedno pili slaba, nezdrava, ogabna vina. Če nekaj znaš ali veš, če si priskrbiš podatke (analize, meritve) in če jih znaš interpretirati, še ni nujno, da tudi interveniraš. Morda ti ravno zato NI TREBA, ker se lahko temu izogneš. Tudi če si heavy macerator ali celo predvsem takrat. A to je pač pretežko razumeti. Raje pravljice. In če se nekaj konča na -im, -an ali -min, to še ni pekel. Je le bolj natančen podatek. Mar nam ne manjka ravno tega?
  Poskusi pacientu na onkološkemu inštitutu dopovedati, da kancerogeni histamin v vinu ni nič slabega, ker ga je pač z neznanjem pridelal biodinamik po povsem naravni poti. Me zanima njegovo odobravanje takih pogledov na vino in vinarstvo.

  Glede Evinčka pa: strinjam se z g. Polaničem in z objavo v reviji. Vsaka čast! Dvomim da bo Marof propadel zaradi vina, ki ga Čarman ni plačal. Gre za odnos. Če ne plačuješ, se pač ne preseravaj na drugi strani. In če z neizplačanim denarjem naših vinarjav plačuješ tuja vina, kot zgoraj piše Marička, toliko slabše. Polanič (in ne edini) torej preko Evinčka prisilno plačuje svojo konkurenco in naj bo poleg tega še lepo tiho? Prosim lepo!

 • Neverni :Vsi vemo, da je neplačevanje računov v Sloveniji velik problem … izstaviš račun, založiš za DDV, ti zmanjka za plačilo svojih obveznosti.Ne branim omenjenega trgovca, v bistvu bi morali objaviti vse.Vendar … nekdo te obtoži, ti pa dokaži, da nisi kriv.To je princip inkvizicijskega prava, mi pa naj bi funkcionirali po nekem drugem.Replika … čez tri mesece?

  Mislim, da ta razprava preprosto ne sodi na ta blog. Če pa že, ni nobena skrivnost, da gospod e-vino (kot je poimenovan nekje zgoraj) zelo lepo skrbi za lastni luksuz in tudi tujim vinarjem verjetno vina plačuje vnaprej, kar glede na situacijo očitno finančno servisirajo domači vinarji. Ni čudno, da komu to dvigne pritisk.

 • Vsi vemo, da je neplačevanje računov v Sloveniji velik problem … izstaviš račun, založiš za DDV, ti zmanjka za plačilo svojih obveznosti.
  Ne branim omenjenega trgovca, v bistvu bi morali objaviti vse.
  Vendar … nekdo te obtoži, ti pa dokaži, da nisi kriv.
  To je princip inkvizicijskega prava, mi pa naj bi funkcionirali po nekem drugem.
  Replika … čez tri mesece?

 • Prbran :
  Prebral. Tema Bio je res kar zahtevna, kar je po svoje prav, saj revija ni samo za ljubitelje in je dobro da pridelovalci dobijo tudi kako trdo informacijo
  Glede pisma Polaniča pa ne vidim kaj je nehigienično. Če “mister eVino” res ne plačuje vinarjem je kvečjemu nehgieničen on. Sevda pa verjetno lahko pošlje repliko na revijo. Po moje bodo objavili. To bi znalo biti še zanimivo.

  Če pošlje argumentirano repliko ali pojasnilo, bo to seveda objavljeno.

 • Glede pisma Polaniča pa ne vidim kaj je nehigienično. Če “mister eVino” res ne plačuje vinarjem je kvečjemu nehgieničen on. Sevda pa verjetno lahko pošlje repliko na revijo. Po moje bodo objavili. To bi znalo biti še zanimivo.

  Če pošlje repliko, bo objavljena.

 • Prebral. Tema Bio je res kar zahtevna, kar je po svoje prav, saj revija ni samo za ljubitelje in je dobro da pridelovalci dobijo tudi kako trdo informacijo 🙂

  Glede pisma Polaniča pa ne vidim kaj je nehigienično. Če “mister eVino” res ne plačuje vinarjem je kvečjemu nehgieničen on. Sevda pa verjetno lahko pošlje repliko na revijo. Po moje bodo objavili. To bi znalo biti še zanimivo. 😉

 • Kaj bo pole kdo spremljal temperaturo fermentacije al ne? Mogoče bi jo lahko spremljali pa NE intervenirali in bi bili vsi “kompromisno” zadovoljni? 😉
  G

 • Nevernega Sizifa nastavek pogrevam in dodajam sladkor, in nastajajo ŠKODE:
  A) škoda, da je moral g. Janez v tej obliki odgovarjati manifestu iz prejšnje številke. Škoda, da je g. Miran tako hudo zelo slovenski, da ni sprejel izziva, in vsega manifestiranega povedal gledajoč v oči tistim, katerim to po njegovem gre. Bilo bi gotovo in zanimivejše in koristnejše od nano-magnetnih kvasovk.
  B) škoda, da ni medija, kjer bi lahko g. Polanič (po Nevernega mnenju higienično) drugače izpostavil vsekakor ogromen problem VSEH tržno aktivnih vinarjev.
  C) škoda, da se o “uporu” Evropski komisiji avtor ni malo bolje pozanimal, vsaj na MKGP, od koder je šel glas Slovenije v Bruselj. Od takrat relativno novi minister, se ne pogovarja s posamezniki, temveč s predstavniki združenih vinarjev vseh velikosti in organizacijskih oblik. In ja – vinarji združeni v ZDVVS smo bili uradno in pisno proti neumnosti, poimenovani predlog EK za ekološka vina. Brez izjeme so bilii proti tudi naši štajerci.

  Če je to mogoče konec alkoholne fermentacije s kvasnim nastavkom, lahko začne mlečno-kislinska? Kaj praviš Neverni?

 • Meni se pa članek o Bio vinih ne zdi preveč strokoven, čeprav v kemiji sploh nisem podkovana. Slovarček spodaj dovolj dobro pojasni zadeve.
  In tudi ne vidim tega članka kot neko “obračunavanje” z vinarji, ki stroki ne pusti v klet.
  Članek dojemam kot poskus obrazložitve – priznajmo si – trenutno zelo zmedene in nejasne situacije na področju pridelave “bio” vin. In take informacije so zame, kot ljubiteljico tovrstnih vin, zelo dobrodošle.

 • Vsa čast Nevernemu Sizifu! Komentar vreden svojega bloga, ne samo dvodelnega komentarja 🙂

  In odlična reklama, da bi zdej pa šel prebrat članek bioOib…

  Grozni

 • … citiram: elita slovenskega vinarstva konec citata, že leta drug drugega trepljajo po ramenih in so edini merodajni, vsekakor bolj od ozkega kroga ljudi, ki ima drugačno mnenje. Dejstvo pa je, da se večina slovenskih pivcev z njimi strinja in veselo konzumira. O okusih ne razpravlja, ker o njih tudi ne razmišlja. Če bi bilo tako, recimo, na področju strojništva, bi se danes še vedno tolkli s kamenimi sekirami, kamnosek d.d. pa bi jih še vedno veselo klesal.

  KVASNI NASTAVEK ZA MOREBITNO RAZPRAVO.
  Vstanite v suženjstvo zakleti (malo drame)!

  Vaš Sizif.

 • Prebral revijo. Še posebaj tematski sklop BioOib. Poučno. Zanimivo, čeprav … zgodbe, pravljice in vraže na eni strani – trda stroka na drugi. Ogromno podatkov, kemijskih -imov, -anov, -minov … produktov le delčka razumljenih zapletenih kemijskih procesov med nastajanjem in življenjem vina. Parcialnih vpogledov in parcialnih rešitev, ki po mojem vplivajo na tiste še nerazumljene. Preveč informacij. Razumeti, obvladati, intervenirati … Nekateri sodelujoči so prikazali zelo enostavne rešitve problemov ne ali preintervencij. Logične, razumlive in izvedljive. Stroka je nekako z užitkom pohrustala tiste, ki jim ne dovolijo pristopa v svoje kleti in trmasto delajo po svoje. Obe strani bosta morali zmehčati svoja trda stališča in stopiti korak bliže, z okopov, in začeti sodelovati.
  Še ena. Objava komentarja g. Polaniča o moralni oporečnosti g. Čarmna se mi zdi za revijo neprimerna in nehigienična.
  Pa še zadnja. Replika g. Isteniča mi ni razumljiva in tudi po treh branjih nisem točno dojel, kaj mu v bistvu ni prav. Stanje penečih vin (in tudi aromatiziranih) je tako tudi zato, ker se

Komentiraj