Foto Nakladancija

Burja

Pojasnilo: Sutor ostaja kar je bil. Sutor. Brez modrega pinota, brez bele Burje in brez rdeče Burje, ki je pred tem, mimogrede, bila merlot, kar je v bistvu še zdaj. To troje se bo namesto Sutor pisalo Burja, kakor se tudi že že lanska zelen in malvazija. Približno tako. V grobem. Ker mi glede rdeče Burje še ni povsem jasno, vprašal pa nisem.

Prelivanje. Mošt spodaj ven, zgoraj nazaj noter. 24 mm, F/6,3, 1/25 sek, 2 fleša, ostrina še dodatno usmerjena z nagibanjem objektiva (kar je manj elegantno početi sredi akcije, kot v primeru manj živahne motivike). Čas osvetlitve dovolj dolg, da ambientalna svetloba izvleče tudi nekaj ozadja, svetloba neonskih luči pa s tem vpliva tudi tudi na barve.

Takoj po bodočem merlotu Piana včeraj, Vrhpolje, nepredvideno na vrhu lesene cisterne, ob pomoči lučkarja na lojtri, s sosednje posode nekajkrat počim še Primoža, ki ravno premetava vsebino. Da se vidi, kako nastaja Burja. “S pal’co”, se reživa. Primož meša in preliva, fotkam tokrat kar tako, morda kdaj pride prav, in malo zanj, morda kdaj pride prav, in še za knjigo Vipavska. Tam pride prav. Knjiga je, mimogrede, po vseh možnih, verjetnih, manj verjetnih in neverjetnih zapletih zdaj z naše strani pa res pri koncu.

28 mm, F/9, 1/160 sek., 2 fleša. Nekoliko bolj zaprta zaslonka kot za prejšnjo fotko, in bistveni krajši čas osvetlitve. Ambientalna osvetlitev pri teh nastavitvah prešibka za opazen vpliv, svetloba flešev močno prevlada.

16 komentarjev

 • Kaj vem kako uredimo sedaj to pokušnjo, ma najboljše da naredimo nepozabni večer. Aja potem je treba naredit tudi velik intervju, ma nimam nič več pametnega povedat….Dilema…Najbolje da jo reši Andreja alias Revija Vino in Marijan…

 • burja ali Burja ?? To je dvom, oziroma niti toliko…. Prva me odpiha, druga mi je duševni užitek… se javim tudi jaz pri pokušanju 😉 (Bruno, tukaj smo samo pristni in zdravi deloholiki ;))… Med drugim tudi mene tista Modra Frankinja žgečka…

 • Hvala, Alen. Bom še kdaj začel ;). Mogoče, da ne bi tolko “čakali” (2011 in 2015 je še daleč) bi lahko kar tukaj se dogovorili za datum kdaj gremo družno probat vse te burje… 😉 LP, Grozni

 • No, zdaj je tudi meni jasno. Še dobro, da je Grozni začel debato…Sicer pa se mi zdi, da bo spet vse zelo dobro. Torej počakajmo.

 • Torej “v bistvu”: aprila 2011 gresta pod blagovno znamko Posestvo Burja na trg:
  Bela burja (v bistvu isti vinogradi kot prej pod Sutorjem + 65 let star vinograd Malvazije – Stranice in iz istega vinograda še eno tonco Laškega rizlinga starega 15 let),
  Burja noir (isti vinogradi Modrega pinota kot prej pod Sutorjem)
  Leta 2015 pa pride pod Posestvom Burja še Rdeča (Red) Burja, ki bo zaenkrat zvrst 1/3 Refoška in 2/3 Pokalce (Schiopettino). V igri za dopolnitev rdeče burje pa ostaja Modra Frankinja, ki me stalno zgečka.
  Sutor pa bo imel: Sauvignon, Chardonnay, Malvazijo in Merlot (ki je isti vinograd ki je do sedaj dajal ime Rdeča Burja, oziroma prej Merlot.

 • A ni rdeča burja tudi nekaj refoška? Oziroma… najbrž odvisno od leta, ne? Po spominu pa je 2006 absolutno mela refošk. 2007 pa nisem siguren.

  • Moti tisti “v bistvu”? V rdeči Burji je tudi nekaj refoška, okoli 5 odstotkov. Zakonsko je vino torej lahko to brez težav označeno kot merlot ((manj kot 15 % primesi :-)) , kar je sedanja rdeča Burja prej po imenu tudi bila. In kar bi lahko bil recimo tudi Teodor rdeče Marjana Simčiča. In verjetno se tu ta zgodba še zdaleč ne konča. Vprašanje je nekje drugje – ali jutri spet morda Sutor merlot ali še naprej rdeča Burja ali oboje (kar pa za naprej verjetno predpostavlja drugačno Burjo)?

Komentiraj