Foto Nakladancija

Butl

Ležim. Dopust. Končno. Nov fotoaparat. Končno. Z očali, dvignjenimi visoko nad obrvi, da lahko ostrim na črke, EMŠO, se prebijam skozi dobrih 400 strani natisnjenega špeha, navodila za uporabo, in v nekem trenutku tam razloženega postopka neke nastavitve ne razumem popolnoma, preberem ponovno, zdaj razumem še malo manj, res je bil skrajni čas za dopust, spustim očala nazaj na nos, motijo mi branje a se trudim, EMŠO, še enkrat poskusim prebrati in ne, nisem tako zelo utrujen. Preprosto ne razumem. Izpustim to poglavje. Se vrnem nanj kasneje. In še vedno ne razumem. Fotograf pa tak … Butl!
 

Z novim aparatom seveda tudi praktično trenirava, nisva si še povsem na ti, upravlja se ga sicer zelo podobno kot dosedanjega, zaradi večjega formata pa so koti objektivov širši in vse skupaj mi še ni povsem domače, nisem še povsem sproščen. A se privajava in napredujeva. Nadaljujem tako včeraj z že prikazano motiviko. Obarvanje grozdja se je začelo, tole je spet sivi pinot, merlot je že rdeč in oba z malvazijo že prepuščata svetlobo. Merlot je seveda kmalu ne bo več. 85 mm, F/4,5, 1/20 sekunde, fleš. Objektiv nagnjen tako, da je ostrina po globini še bolj selektivna, kot bi bila sicer.

 
Nakar opazim, hvalabogu, zanimivo podrobnost in ne, to ne more biti naključje, delovanje tega fotoaparata smejo do popolnosti očitno razumeti samo posvečeni. Oni, ki odkrijejo skrito kodo razumevanja navodil in jaz sem morda med njimi. Razmišljam, da bi knjižico razstavil in jo nazaj sestavil po svoje, pa potem raje samo ponovno preberem prej nerazumljeno z upoštevanjem dešifriranega algoritma. V navodilih si namreč strani sledijo nekoliko zagonetno. 168, 171, 172, 169, 170, 175, 176, 173, 174, 179, … In glej ga no, zdaj ono navodilo razumem. Ali pa sem tako utrujen, da se mi tudi to samo zdi.
 

Tudi dolzmetano sem že pokazal. Nič novega. Razen tega, da se je Barbi po včerajšnjem obhodu vinogradov odločila, da bomo postopek ponovili. Še vedno so za želeno kakovost letošnjega vina trte po njenem mnenju preveč obremenjene. Na sliki dolvržena malvazija. Krasno grozdje. Včeraj popoldan. 105 mm, F/14, 1/50 sekunde.

4 komentarji

Komentiraj