Foto Nakladancija

Danilo

Danilo Flakus, klet Dveri Pax. Pred Nepozabnim večerom revije Vino.

Prvič se predstaviva lani jeseni na našem Nepozabnem večeru pri Šturmu. Kjer je bil v špijonaži. Zaradi kasnejšega takega dogodka pri njih, v jareninski kleti Dveri Pax. Ki se nam zdaj ima zgoditi v bližnji prihodnosti. Ni se izšlo povsem po planih in željah, izskočilo je iz ustaljenih in preverjenih tirnic in zdaj je že jasno, da se bo udeležencem za Nepozaben večer v kleti Dveri Pax potrebno odločiti prej, kot se bo dalo pogovor z Danilom Flakusom v reviji prebrati.

Danilo Flakus. Klet z lesom. 12 mm, F/8, 1/2 sekunde, fleš. Brez razmeroma ekstremnega širokokotnika bi se od tega posnetka lahko poslovil. Za daljše goriščnice ni prostora, kar je na naslednji sliki lepo videti. Razmeroma dolg osvetlitveni čas mi je izrisal sode v ambientalni svetlobi kleti, fleš med sodi je Danila ločil od ozadja.

Tam, v reviji, sicer ne pove, da vodi klet, posestvo, kar brez pogodbe. Ker pogled v oči in stisk roke z lastnikom drži enako ali še bolj kot podpisan papir. Pove pa Jožetu za v revijo, in mi med fotografiranjem za intervju nasmejano pokaže, kje med trgatvijo ob prebiralni mizi pregleda sleherno, res sleherno, dobesedno vsako gajbico grozdja, ki pride v klet. Brez milosti. Potem zdaj ko mnogi vinarji jamrajo, oni vinom v prihodnjih dneh spet dvigajo cene.

14 mm, F/6,3, 0,6 sekunde, stojalo, žični sprožilec. Danilo se je za ta posnetek nekaj krat sprehodil po kleti.

Zame je Dveri Pax že od Ericha Kruzlerja, ki je bil poslan, da to klet na noge postavi in s katerim je tudi Danilo delal od začetka, eden od znanilcev in akterjev novega vala štajerskih vin. Ki po dvajsetletni zaspanosti Štajerske ne malikuje več preživete cukrenosti, ki se ne priklanja brezpogojno
botritisu in raje stavi na jasnost zaznav, ki igra na pitnost in uspešno udejanja tudi rdečine in ki po razumljivo bolj ortodoksnih začetkih širi štajersko paleto tudi v krepkejše vinske strukture.

Danilo. S frankinjo. Iz soda. 20 mm, F/4, 1/40 sek. Ambientalna svetloba kleti, fotoaparat nastavljen na visoko občutljivost, odprta zaslonka, izostreno na kozarec v ospredju.

Vse to bo na Nepozabnem večeru lahko v živo preverjeno. In bo. Še več bo. Kolikor je nepopustljiv pri grozdju in v kleti, toliko je Danilo odprt in prijeten kot sogovornik. In je naravnost v objektiv obljubil, da nam takrat v kozarce vlije tudi nekaj od tistega, čemur sicer nikakor ne namerava odpreti poti v prosto prodajo. Tam, med sodi, tistega nisem odlil. Barbi, ki je tokrat bila lučkar, tudi ne. Kar morda ne pove dosti. Ali pa.

Danilo. Z njihovo drugo, tokrat že stekleničeno frankinjo, v mariborskem Rožmarinu, kjer smo zaključili zbiranje slikovnega materiala za intervju v reviji Vino. 13 mm, F/7,1, 1 sekunda, fleš.

In da spomnim: med sedem najboljših visokih predikatov na našem trgu (revija Vino, 4/2009, str. 34) je Rober Gorjak uvrstil tudi renski rizling Dveri Pax, izbor 2005. Kot skrivnost, ki je tudi Danilo še ne ve, pa prišepnem: nedavno smo v studiu med sedmimi najboljšimi chardonnayji za prihajajočo številko revije fotografirali tudi njihovega. Še pred podražitvijo :-).

2 komentarja

  • Za njihov chardonnay pa se eden od opisov (zakaj eden, vam bo razkrila tokratnja številka) bere takole: “Vino za petkov večer. Hiša se napolni s prijatelji, na mizo gredo bel prt in najlepši kozarci. Večer bo dolg, noč kratka. Poslušali bomo »našo« glasbo – Pinkfloyde, potem Doorse. Klepet bo sproščen, spomini z veliko smeha in veliko nazdravljanja. Vina ne sme zmanjkati.”

  • Za Danila je Jože, ki je spisal tokratnji intervju, med drugim zapisal: “Prav nič direktorske drže ni v njem. Na pogovor pride v kavbojkah, sproščen in dobre volje, čeprav ima obilo dela. Poleg tega, da vodi podjetje, vestno bdi nad prodajo, promocijo, naložbami in razpisi, sprejema tudi številne skupine. Danilo Flakus (1966), direktor in enolog v vinski kleti Dveri-Pax, v Jareninskem Dvoru, blizu Šentilja. Rojen v Zgornji Kungoti, z družino živi v Svečini. Postati zdravnik so bile njegove otroške želje, a se je s srednjo kmetijsko šolo in poznejšim študijem ob delu globoko zapisal naravi. In kot pravi sam, postal njen učenec, saj ga vedno znova preizkuša in postavlja na stvarna tla. Službeno pot je začel v Vinagu, od marca 2003 nadaljeval v podjetju Dveri-Pax, od leta 2007 uspešno vodi to vinsko klet.”

Komentiraj