Foto Nakladancija

Festival

Četrtek popoldan. Ljubljana. Slovenski vinski festival. Trinajsti. Dve uri časa, na hitro po razstavljavcih v hotelu Slon. Manj jih je kot lani, ne ugotavljam zakaj, bi pa verjetno moral organizator. Kljub njihovemu letošnjemu osipu jih moram precej izpustiti, kmalu moram biti v Celovcu. Manj je tudi obiskovalcev, ne ugotavljam zakaj, bi pa verjetno moral organizator. Pred odhodom se iz radovednosti potrudim in po dobrih tridesetih vzorcih napiham nič. Ničcelihničnič. Pljuval, jasno.

V petek potem Festival še enkrat. Union. Razstavljavcev manj kot lani, ne ugotavljam zakaj, bi pa verjetno moral organizator, manjka nekaj znanih imen, nekateri so prestopili med obiskovalce, a tudi njih je kljub temu manj kot lani, ne ugotavljam zakaj, bi pa verjetno moral organizator. Je pa precej radovedne mladine. Lepo. Z Barbi si Union razdeliva približno na pol in od moje polovice mi dobro polovico skoraj uspe približno obdelati, se pravi obiskati, poskusiti. Do Kulinarike, letos tretje, ne utegnem.
 

Uroš. Nagnjen objektiv (tilt). Ostrina usmerjena od steklenice preko obraza v ozadje. Izgleda bolj enostavno, kot je v resnici, ko gre za akcijo. Poleg tega lahko taki prijemi lahko precej zmedejo osvetlitveno avtomatiko fotoaparata. Zato naprej ročna meritev v nevtralni poziciji objektiva, potem pa fotkanje z ročno nastavljenimi prej izmerjenimi parametri. In po potrebi glede na izrisane histograme sprotni malenkostni popravki ekspozicije glede na osvetljenost trenutnega motiva. 24 mm, F/5,6, 1/15 sekunde, brez fleša.

Leon. Prizorišče dogajanja še dovolj neobljudeno, da sem lahko umaknil nekaj metrov in se motiva lotil iz roke z zmernim teleobjektivom, ki je posledično zbil perspektivo. 105 mm, F/6,3, 1/50 sekunde. Brez fleša.

Boštjan. In gospa Gilby. Iz gneče se je umaknila med dve stojnici in se mi lepo vključila v motiv. 24 mm, F/7,1, 1/20 sekunde. Brez fleša.

Janko. 24 mm, F/7,1, 1/20 sekunde. Brez fleša. Dovolj kratek osvetlitveni čas za posnetek iz roke in dovolj dolg, da je Janko zaradi gibanja primerno zabrisan.

Marija. Zaključeno za letos, na svidenje prihodnje leto. 24 mm, F/7,1, 1/15 sekunde. Brez fleša.

Komentiraj