Foto Nakladancija

Finale

Zaključujemo letošnjo trgatev. Ki se je ne udeležujem.

Našo letošnjo trgatev bojkotiram. Tako pravim, ker se potem zdi, da sem se tako pač odločil in da držim niti v svojih rokah in suvereno odločam o porabi svojega časa. Kar ni res.

Zadnji trenutki našega sovinjona v tej obliki. 105 mm, F/11, 1/60 sek, fleš.

Zadnji trenutki našega letošnjega sovinjona v tej obliki. 105 mm, F/11, 1/60 sek, fleš.

Dejstvo je, da se letos nisem šel niti s fotoaparatom, kaj šele s škarjami pokazat v vinograd, ko smo trgali prvo rundo sovinjona. In ko je bilo trgačem po enoletnem premoru spet zabičano, da se odrezani grozd ne spusti, temveč položi v gajbico in se tega lepo držijo. In tudi se nisem šel pokazat ko je bilo trgačem za vsak primer zabičano enako, ko smo trgali merlot za rose. Ki bo letos, mimogrede, tako je določila Barbi, naš zadnji rose, ker se grozdje menda zelo zelo uspešno trudi biti nekaj precej bolj konkretno rdečega. Ne glede na to, da je lanski rose pohvaljen in priljubljen in piten in je klapi tudi etiketa všečna in ga zelo lepo zmanjkuje. In ne glede na to, da letošnje grozdje, zdaj seveda že mošt ali pa še to ne več, po Barbino kaže na še boljšega.

Dejstvo je, da je do prejšnjega dejstva prišlo preprosto zato, ker Barbi nikakor noče ali ne uspe uskladit svoje trgatve z mojim prostim časom. Grozdje je namreč zrelo, ko pač je ali ko se ona odloči, da je, jaz pa bom imel letos čas, ko ga bom imel. Decembra. Recimo. Kar bi se v teoriji morda izšlo nekje na Štajerskem, ob Nežiderskem jezeru, v Beli krajini ali v Kanadi, pri nas na Vipavskem pa od vekomaj naprej nihče ne pomni tukajšnje ledene trgatve. Slednjega sicer nisem zelo natančno preverjal, se pa glede na izkušnje vseeno upam podpisati pod zapisano. Preprosto pretoplo.

Malvazija na Griču. 12 mm, F/9, 1/60 sek.

Malvazija na Griču. 12 mm, F/9, 1/60 sek.

Danes sta naša malvazija in sovinjon še zadnjič letos sadje, grozdje. Potem bosta, kar pač bosta, cilj je vino in zaenkrat nič ne kaže, da do tega ne bi prišlo. Sovinjon, druga letošnja runda, trgana kasneje od prve za večjo polnost vina, lepo kaže, malvazija je pa v bolj revnih vrstah tako ali tako že skoraj marmelada in tudi lepo kaže, če je cilj biti takšna, kot pač je. Čebele se je barabinsko lotevajo, Deborinima mladičema sem pa nedavno tudi skušal popestriti zaključek dneva s pomočjo pri iskanju malvazijinih rozin.

Malvazija. 105 mm, F/4,5, 1/250 sek

Malvazija. 105 mm, F/4,5, 1/250 sek

Komentiraj