Nakladancija

Kalkulacija

Država je bila tokrat zelo hitra. Zelo. Že v petek je namreč v podobi policije povabila Barbi k podpisu izjave, da četrtkovega vlomilca, no, vlomilcev (prvi je vlomil in drugemu od znotraj odprl okno), ni treba več preganjati. Primer, ki ga ni (več), pač ne more biti nerešen. In ne kvari statistike. Domnevam. Pa še za nazaj se zaradi take izjave ni treba sekirat in lopova s tokrat zbranimi dokazi obremenjevat, če se kdaj kasneje nekje tozadevno slučajno spotaknejo ob njega. Ko mora pri svojem nočnem delu recimo nič hudega slutečemu domačinu v samoobrambi s polenom razčesniti lobanjo. V našem primeru so polena iz kurilnice na srečo ostala nedotaknjena. Na strateških pozicijah, kamor si jih je za vsak slučaj pripravil.

Barbi je pred uniformiranim organom pregona nepreračunljivo dobila popizditis in izjave zlobno ni podpisala in našemu obiskovalcu zdaj ni avtomatsko vse oproščeno in bo moral primer verjetno kar lepo zastarati sam od sebe in s pomočjo države. Je pa moja draga ob tej priliki afektirano napovedala, da bo prihodnjič lopova raje sama fino in krepko s polenom po buči. In so jo poučili, da lahko v tem primeru pričakuje, da nepovabljeni obiskovalec izterja svojo pravico po sodni poti. Jo torej lahko uspešno toži. Nepridiprava je namreč potrebno, če se ga slučajno zasači pri delu, he, he he … he, he he … he, he, he …, mirno pridržati do prihoda policije! Bi gospod, medtem ko čakava, eno kavico? Vas zebe? Ja? Čajček?

Dan kasneje berem v Sobotni prilogi Dela, da je kriminal stvar racionalne presoje ljudi, ali se jim kriminalna dejavnost „pod črto“ splača ali ne. Odločitev o spoštovanju zakonov je menda odvisna od primerjave pričakovanih koristi in stroškov. Slednjih, v obliki iskanja in prijetja storilca ter posledičnih kazenskih sankcij, realno očitno ni pričakovati. In računica je jasna.

Seveda tudi ne gre, da bi vsakdo vzel pravico v svoje roke. Za to imamo pravno državo. A v omenjenem članku se je zapisalo tudi nekaj besed o njeni klinični smrti. Vzrok verjetno neznan, sumim na samomor.

Zunaj se temni. Eno kavico? Potem pa veselo na delo!

2 komentarja

  • Ampak… pohvalno pa je, da so se potrudili rešit primer tako hitro in da so mu (z namenom boljše statistike ali ne) dali tako prioriteto.

    A mate kaksne veze pri policiji al kako to da so vas dali na prednostno listo?
    :)))

Komentiraj