Neuvrščeni Vino

Konec četrtka. Produce of Sutor.

Sutor, hiter prerez stanja.

Teden je bil peklenski, kadar revijo oddamo na četrtek ali petek, je vsaj vikend pred nami, tokrat pa ne in sem krepan, zvečer s zvrnem ob osmih v posteljo, a tik pred tem pokliče Alen da grem z njim k Sutorju, mu nese nekaj salamarije za Vinitaly, se mi zdi, ni bilo zgolj vljudnostno povabilo in mu prida Barbi z našega kupa še eno salamo, niti na kraj pameti mi ne pride, da bi pomislil še na fotoaparat, in sem torej šel, bova hitra, ob pol devetih mora bit Primož tako ali tako nazaj v Vipavi. Ker bodo Zarjo okopali.

Zarja, dva meseca. Okoli novega leta. 105 mm, F/7,1, 1/30 sek, fleš.

Zarja, dva meseca. Okoli novega leta. 105 mm, F/7,1, 1/30 sek, fleš.

Pa je potem niso in je zdaj prikladno Zarja kriva, da smo dali najprej skozi Burjo 2008 iz soda in frišno malvazijo in chardonnay in potem malvazijo 2008 ki ni Sutorjeva, je pa po spletu okoliščin zdaj en sod v njegovi kleti, hmmm … ne kaže slabo, tudi Alenu sede, natančneje povedano teče, več zaenkrat ne povem, Primož mi na koncu natoči vzorec za Barbi. Vmes povemo marsikaj, vsak po svoje imamo podobne probleme, potem bela Burja 2007 iz steklenice, pred kratkim napolnjena, delana na zemljo pravi Primož, prvič je delal po Mariji Thun in Alen sprašuje, kako bi se to, kar čuti v ustih, opisalo. Slano je, hmmm … nikoli ni vina s slanostjo povezoval a se strinja, in kljub manj kisline kot 2006 je zaradi mineralnosti enako ali bolj sveža. Kar teče. Modri pinot 2007 je krepek, 13 voltov, še taničen, odhod rahlo greni, za par let ga je dati v kak kot in pozabiti nanj in naj se dela in pride na svoje, rdeča Burja 2006, 14 voltov,  je pa spet eno od redkih naših the rdečih. Za spit ali čakat. Večina je merlota, toliko, da bi lahko pisalo na etiketi tudi kar to, merlot, kot je že včasih, v vinogradu je še par trt refoška in je ta zraven v tem vinu.

Dokumentarno. Sem pa našel način, da tole za silo spodobno brez pretiranega razmišljanja in izgubljanja časa naredim sam. Svojeročno.

Dokumentarno zabeleženo. Sam. Dvoročno. V eni roki flaša, v drugi fotoaparat s flešem. Avtofokus (ki ga sicer skoraj ne uporabljam).

Opazim na kartonih, ne vem zakaj šele zdaj, šele danes, šele letos, da piše Product of Slovenia, proizvod, vino je pa pridelek, je pridelano. Sploh tako, kot se z njim trudi Primož in mu to povem, zato zdaj tega ne štejem med opravljanje za hrbtom, vidim pa tudi, da je enako na etiketi. Nisem anglist, enkrat smo delali za Ameriko in smo bili od tam podučeni, da naj bo Produce. Berem v Sobotni prilogi Toma Lozarja in včasih secira ameriške angleščinske nepravilnosti, a tole glede pridelave bo verjetno držalo. Sem vam zapisal, če slučajno še komu pride kdaj prav. Produce of Slovenia.

Potem Alen. Malo radovedno, malo pa provocira. Katero je po Primoževo in katero po moje naše najboljše rdeče vino. In katero belo. Povem, da pri meni ne bo šlo z izborom enega, o petih rdečih bi se recimo morda lahko začel pogovarjati, in o dvajsetih belih, pa še takrat bi moral razmišljat, ne bo šlo skozi z enim slogom vina, enim vinarjem, eno sorto, odvisno je od priložnosti. In pri Alenu vsaj ne izpade kot da komu v rit lezem, ko širim fronto.

3 komentarji

  • […] Etiketa preprosta, nič izvirnega, sem že videl take, rokopis, a lepo skladno z vsebino napove vino. Odpremo en večer s Primožem, ko je napeto in končujemo dan si privoščimo kaj takega, včasih vemo da se bomo z odprtim razvajali, včasih ne vemo nič in se pustimo presenetiti, povoham čep, uf, kriza, faca do tal, potem pa v vinu kot po čudežu na srečo niti sledu o tem, kamen od srca na tla, nadaljujemo s to flašo naslednji popoldan s Ščurkom, vem da pozna, nič ne komentiramo, samo pijemo, pravzaprav ni res, komentiramo, zato je Stojan prišel, a razpravljamo nekaj drugega. Zaključiva s steklenico dan potem zvečer z Alenom ko prideva od Sutorja. […]

  • Eh, res se je četrtek malce zavlekel a kaj, ko je to nekaj normalnega. Še posebej, ker smo bili na prijetnem kraju…na trenutke govorili vsak svojo zgodbo, se vmes tudi poslušali, preizkušali dobro, boljše…Upam, da Zarja ne bo imela težav zaradi tega, Marijanu itak nič ne more do živega, kar vidim ko prebiram številne zapise.In kar se tiče najboljših belih in rdečih imamo vsak svoja in tudi skupna mnenja in tako je tudi prav. Pozdravljen, se vidimo na Salamijadi.

Komentiraj