Kvevri je glinena posoda za pridelavo in hranjenje vina, ki ji pri nas pogosto napačno rečejo amfora. A o tem in še o čem smo že (Kvevri, kvevrija, kvevriju …, Zaliko, Gaumarjos!)
Na to temo tokrat mali oglas: še pred letošnjo trgatvijo bo v Sloveniji nepričakovano in menda cenovno ugodno na voljo nekaj novih kvevrijev (običajni dobavni rok zanj je trenutno menda okoli dve leti) neposredno iz Gruzije. Po dva tisoč litrov vsak. Po dve toni, bi rekli Gruzijci. Kar je, mimogrede, priporočena zgornja volumenska meja, pogojena s segrevanje vsebine med alkoholno fermentacijo. Ni v kleti prostora za dovolj veliko luknjo v tleh? V Gruziji sem videl kvevrije z vinom vkopane na dvorišču. Pod milim nebom. In pil vino iz njih. Skratka: izziv. Ali pa možnost za izpolnitev skrite želje.
Resne interesente seveda usmerim v neposredne pogovore z dobaviteljem.