Nakladancija Vino

L’Etat, c’est moi!

Kdo za vraga je država?

Marsikaj se me seveda ne tiče. Kot recimo napoved degustacije vina, ki se jo jako vehementno in trdno postavlja kar vštric dogajanju, ki se je maja 1976 res zapisalo v svetovno vinsko zgodovino. In se me ne tiče, ko se to napovedano zadevo v najboljši maniri rumenega tiska namasti, razvleče in pompozno napihuje. Slednje se pač, vemo, prodaja, dovolj cvenka odtehta vse, vključno s podpisom pod čimerkoli. In prisežem, da se me zadeva ne dotakne vse do tam, kjer se začne meni nič tebi nič z razglašanjem, da bo vina in sodnike za to veletekmo izbrala država. Država? Država. Naša. Za njih, Hrvate, pa njihova. Od časov štirinajstega Louisa, francoskega kralja, ki se ga najpogosteje podpisuje pod zgornji naslov, se je ta pojem očitno silno razvlekel in homeopatsko razredčil in je danes komurkoli na voljo za zasebne potrebe. Dobesedno. Preko te ali one državne meje tako tudi ne more biti težko dobiti frajerja, ki je glede sebe ali nekoga od bližnjih podobnega mnenja kot citirani Louis. In že sta dve državi. In je Dvoboj. In je štof za pisat mastne naslove. Bravo! Ker se taka kozlarija pač mnogo bolj pompozno, resno in kredibilno sliši in bere, kot če bi se pošteno povedalo, da sta recimo kar Jože in Franc, ne pa, prosim vas lepo, država, pobasala po najboljših močeh in z najboljšimi nameni po svojem izboru par naših naj flaš in k mizi poklicala na večerjo še Ivico in Jurico z njunim izborom njihovih naj flaš. Ker lahko ne glede na namen in rezultat pač komaj kdo pričakuje, da bi to lahko bilo bistveno drugače. Samo z državo mi prosim ne mahat. Je ni. Lajf iz Lajf

Nek večer smo pred leti, takole sedeli, nekdo nas je ducat zbral za mizo, odprl po svojem izboru nekaj steklenic rdečin s svojih polic in smo se na njegov predlog šli ocenjevanje, sto točkovno, kot se ga bodo šli na napovedanem dvoboju, seveda tudi nam takrat ni nihče recimo izračunal vsaj standardnega odklona ocen in ugotovil vsaj to, ali ocene kot celota zdržijo vsaj osnovno statistično presojo, eno od vin je na koncu seveda dobilo najlepši seštevek in prej kot v tednu dni mi je bilo ob poslovnem kosilu to vino z omembo rezultata s tele naše male neformalne pokušine, napihnjene v nekaj blazno kredibilnega in pomembnega, ponujeno kot nedvomno absolutno najboljše slovensko rdeče vino. Nagravžno.

Nek večer pred leti takole sedimo, nekdo nas je ducat zbral za mizo, odprl po svojem izboru nekaj steklenic rdečin s svojih polic in se na njegov predlog gremo ocenjevanje, sto točkovno, kot se ga bodo šli na napovedanem dvoboju. Seveda tudi nam takrat ni nihče recimo izračunal vsaj standardnega odklona ocen in ugotovil vsaj to, ali ocene kot celota zdržijo osnovno statistično presojo. Eno od vin je na koncu seveda dobilo najlepši seštevek in prej kot v tednu dni mi je bilo ob poslovnem kosilu to vino z omembo rezultata tele naše male neformalne pokušine, napihnjene v nekaj blazno kredibilnega in pomembnega, ponujeno kot nedvomno absolutno najboljše slovensko rdeče vino. Nagravžno netočno, a cilj opravičuje sredstva. Fotografsko pa prijetna degustacija posneta s stojala, samosprožilec …

Dodatek:
Najavljam svetovno prvenstvo v ocenjevanju rdečkastih vin. Skrbno izbran lanski rose moje najdražje se bo pomeril z enim od prav tako skrbno izbranih dolenjskih cvičkov. Ocenjeval bom podpisani. Svetovnega prvaka bom razglasil ob prvi priliki, zmagovalcu bom verjetno podelil lepo diplomo. Država nima s tem nič.

8 komentarjev

  • Slabo kaže. Tudi jaz ne kupujem in tudi v soboto nisem kupil tega in nobenega drugega rumenega tiska, na članek, ob katerega sem se obregnil, sem pa naletel bolj slučajno. In kot sem zapisal, se me vsa zadeva, razen samopoveličevanja sebe ali nekoga v državo, ne tiče in tudi ne dotakne, rezultati me ne zanimajo, četudi sem jih zaradi vpletnosti v sceno, ne da bi koga kaj vprašal, neuradno izvedel uro ali dve po zaključku dvoboja in potem od akterjev o tem fragmentarno slišal tu in tam komentar ali dva in na sestanku dan po dvoboju dobil na mizo kozarec menda zmagovalne Štokljeve pinele …

 • Za tiste, ki smo malo bolj neuki:
  je ta zapis reakcija na članek v Lajfu, ki je bil objavljen v prejšnji četrtek in najavlja dvoboj med slovenskimi in hrvaškimi vini?

  Pa še komentar: sram naj bo tiste(ga), ki se poimenuje za državo. Bruh!

 • Pikra :
  Ma saj je logično. Če nočeš prevzeti odgovornosti, ja pač tako.
  Kdo je kriv? Država!
  Kdo si je to zmislil? Država!
  Kdo za to odgovarja? Država!
  Kdo je (spet) vse zajebal? Država!
  Kdo pa bo zaslužen, če bo “dvoboj” dobro sprejet, če bodo najuspešnejši vinarji želeli komu kako flašo podeliti v zahvalo, kdo bo požel vse morebitne pohvale? Država?! Ma ne! Država nima nič pri tem … JAZ sem car-ica!
  Tudi mene zanima kdo se je samooklical za državo…
  Pa tista “tekmovalna degustacija” rose-cviček tudi. Čakam rezultate :))

  Prav res! Dežava je kriva! Itak.
  Počakajmo na rezultate in bomo videli, ali bo zadeva šla v anale svetovne vinske zgodovine 🙂

 • Jst prilagam nov dodatek… oziroma dva…

  1. Organiziram svetovno ocenjevanje breskovega soka.

  2. Organiziram svetovno ocenjevanje marelične marmelade.

  Vsi, ki želite svoje vzorce prijaviti na katero od zgornjih tekmovanj, lahko to storite s klikom na “Odgovori”.
  Upoštevani bodo samo vzorci s potrjeno analizo za stekleničenje iz pooblaščenega zavoda.

  Prijave zbiram do konc julija 2009.

  LP, Grozni

 • Ma saj je logično. Če nočeš prevzeti odgovornosti, ja pač tako.
  Kdo je kriv? Država!
  Kdo si je to zmislil? Država!
  Kdo za to odgovarja? Država!
  Kdo je (spet) vse zajebal? Država!

  Kdo pa bo zaslužen, če bo “dvoboj” dobro sprejet, če bodo najuspešnejši vinarji želeli komu kako flašo podeliti v zahvalo, kdo bo požel vse morebitne pohvale? Država?! Ma ne! Država nima nič pri tem … JAZ sem car-ica!

  Tudi mene zanima kdo se je samooklical za državo…
  Pa tista “tekmovalna degustacija” rose-cviček tudi. Čakam rezultate :))

 • Ha, ha. Lepo napisano.

  Mogoče je pa Rupel končno dobil novo nalogo državnega pomena 🙂

  Drugače pa koga briga resnica, samo da se govno proda. In me prav res zanima, kdo je v tem primeru g. ali ga. “Država”.

  L.P.

Komentiraj