Nakladancija

Odločba

Spodnje dobronamerno posredujem v vednost vsem našim vinarjem, pivovarjem in podobnežem, ki ste si slike svojih alkoholnih pridelkov in izdelkov promocijsko tudi naflikali na svoje avtomobile, kombije, tovornjake, prikolice, cerade, bicikle ali karjole (če se z njimi gibljete preblizu cestnih površin). Očitno dol trgat!

Odlocba

14 komentarjev

 • … po zadnjih informacijah iz terena je ga. inšpektor svoje “razširjeno tolmačenje” zakona uporabila tudi na/za vozila kleti iz tistega konca. Od poslanc(a)ev pa smo dobili tole sporočilo :
  – – –

  Spoštovani,

  Po pisanju časnika Finance ( http://www.finance.si/8339768/%C4%8Ce-po-cesti-te%C4%8Dete-z-majico-na-kateri-je-steklenica-piva—vas-bodo-kaznovali ) in po pregledu tele odločbe ( http://www.revija-vino.si/blog/mm/2013/03/odlocba/ ), ki je glede na telefonski pogovor vaša, sem šel pogledat zakon, da si razjasnim, ali lahko s kakšno spremembo zakonodaje, da bi bila le ta bolj jasna, te nesmisle odpravimo.

  Žal moram ugotoviti, da se meni zdi zakon zelo jasen. Da jasno določa, da se vino lahko oglašuje na različne načine, in izjeme, kjer je določeno kako se ne sme, so točno določene. Gre za nedovoljneo oglaševanje ” ob cestah na plakatih, tablah, panojih in svetlobnih napisih “. Po mojem mnenju nič od tega ni avto. Ali poslikava avtomobila.

  Se bom še posvetoval s strokovnimi sodelavci in poslanskimi kolegi kaj menijo o tem.
  – – –
  Pa da vidimo…

 • No – imam dve fotki, ki pašeta v kontekst “širše intepretacije” ge. Starešinič. Kam jih “nalimam”? Pošljem?

 • @Marička

  …zakaj ne ? Predlagam, da Močko odpre “en kaslc”, podobno kot za tokajske sinonime. Pa nalagamo in pošiljamo. Kaj pravite?

  Vmes je ga. inšpektorica povedala, da : “…je uporabila širšo interpretacijo zakona, predvsem pa tudi interno (žal ga ne more posredovati) mnenje Ministrstva za zdravje na to temo, kjer je prikaz konkretne alkoholne pijače na službenem vozilu, ki je udeleženo v prometu, prepovedano… (pa če gre za Pivovarno Laško ali vinarja ali…) Gre tudi za logično povezavo – če je prepovedano OB cestah, je tudi NA cestah. Omenjeni primer vinarja – na vozilu so bile “prikazane” steklenice vina, vinar se (žal) ni pritožil, ni pa tudi dobil nobene denarne kazni, ko bi jo tudi lahko.”

 • @Bruno
  Bruno, bravo, da ne bo ostalo le pri pobožni želji, predlagam konkretno akcijo: začnimo kar TU zbirati registrske številke in slike vozil, ki glede na zgornjo odločbo rinejo v alkoholno skušnjavo ostale udeležence v prometu :-). Akcija?

 • No, jaz pa (za začetek) zadevo vidom takole :

  2. odstavek 15. člena ZZUZIS določa, da je alkoholne pijače z manj kot 15 vol % alkohola dovoljeno oglaševat na nosilcih….., razen ob cestah na plakatih, tablah, panojih in svetlobnih napisih.
  Po mojem mnenju reklama na (zadnjih, stranskih) vratih avtomobila ni sporna in ne sodi v besedilo ” razen ob cestah na plakatih, tablah, panojih in svetlobnih napisih”.
  Ker pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, je najbrž vseeno potrebno
  odstraniti reklamo iz avtomobila. Nastale stroške za odstranitev nalepke se lahko zahteva tudi v pritožbi. Predlagam, da se pritoži na izrek odločbe saj ne gre za kršitev v skladu z 2. odstavkom 15. člena ZZUZIS.

  Če pa gospa Starešinič želi, predlagam, da VSI ko vidimo kakršen koli “sumljiv” avto, kombi ali tovornjak, na njo naslovimo prijavo. Po moji oceni jih bo kakih 250-300. Pa da vidimo.

  In potem vsem pošljemo tudi zgornji pritožbeni stavek.

 • Ni cilj, da bi zdaj zašili še koga, a vseeno me nekaj zanima: ali isti inšpektor vedno odloči enako? Če ni slepa in če je enaka do vseh, je morala naša inšpektorica izdati že precej takšnih odločb. Ali kdo ve, če kje obstajajo o tem javno dostopni podatki?

 • Močko tole maš prav…. žal res ni enotnosti pri nobeni stvari v naši kokodajski. Mogoče pa kdaj bo… ampak vseeno apeliram na vse, da grejo z vsemi argumenti na inšpekcijo v primeru prijave, ker zgubit nimaš kej, in zakon je še vedno precej luknjasto napisan in dopušča napake ob pravem argumentu… se pa strinjam tudi z Godrnjavšem… ponavadi ta kratko potegnejo mali vinarji oziroma mali privatniki…. pri veliki zadeva pije vodo.

  Je pa še ena stvar, ki sem jo pozabil omenit, in sicer, dovoljeno je oglaševanje podjetij… in če ime podjetja isto imenu proizvoda, oziroma če je logotip proizvoda enak lokotipu produkta, ni nobene težave, ali pač.

  Tolk zaenkrat.

  Lp David Kožman

 • Kot je razvidno iz odločbe (in kot vem tudi sicer), je bilo opozorilo ministra v zgornjem primeru vsebovano. Ostajamo torej na mehkem področju osebne interpretacije in odločitve tega ali onega inšpektorja. Kar je dovoljeno v Zgornjih Butalah, je morda prepovedano v Spodnjih Butalah, kar je dovoljeno Francu, ni nujno tudi Poldetu, če se en inšpektor odloči tako, ni nujno, da se bo tudi drugi.

 • Pozdravljen,

  Ker sem se pred kaksnim letom soocil s podobno tezavo, bo mogoce to komu pomagalo, da ne pride do odlocbe o odstranitvi.

  Torej, za zacetek si dejmo nalit cistega vina… Alkohol in cigareti so ahilova tetiva v nasi drzavi, posledicno tudi zakonodaja ni naklonjena oglasevanju in promoviranju, sta pa ti dve “coni” zelo dobickonosni panogi v smislu pobiranja denajrja od trosarin in davkov, kar pod crto privede do dejstva, da so dolocene stvari glede oglasevanja alkohola in cigaret se vedno dovoljene.

  Ker govorimo o alkoholu, bom cigarete izpustil.

  Zakon pravi, da se lahko alkohol oglasuje na zato predvidenih mestih, kjer pa ni tocno definirano kje naj bi to bilo, iz tega si lahko demantiramo, da je avto ali kombi, kot potujoci billboard, dovoljen.

  Naslednja stvar, ki jo mora vsebovat vsak oglas za alkohol je Health warning oziroma opozorilo ministra, da alkohol skoduje zdravju, itn. To opozorilo more obsegat minimalno 10% oglasa. Tukaj spet pridemo do tezave, namrec… Zakon si lahko spet po svoje interpretiramo, namrec, zame osebno je oglas steklenica, za inspektorja je pa lahko povrsina celotnega avta/kombija…

  Da ne bom predolg… V primeru da imate smolo kot v primeru zgorej, bo resitev tezka…. Ce dobite pa poizvedbo s strani trzne inspekcije, pa predlagam, da jih na sestanku “poucite” o tem, kako si vi razlagate zakon, in da je oglasevanje na billboardih dovoljeno….in seveda, da ne boste v nobenem primeru z avtom bili postavljeni v blizini kaksnih sol, bolnisnic in podobnih spornih ustanov.

  Lp David Kozman

 • Sklepam, da zgornje odločbe ni dobila katera od velikih kleti s kamionskim avtoparkom in z lastno pravno službo, temveč eden od malih, dovolj ranljivih vinarjev.

Komentiraj