Foto Nakladancija

Off

Vse kaže na poletni nedopust, pa potem vseeno z Barbi sestanku v Dalmaciji dodava nekaj dni offa, vmes pade še praznik in sem v studiu še bolj pogrešljiv in že v ponedeljek popoldan je na šihtu nenavadno mirno, običajno namreč pred takim odhodom delo do polnoči in potem crknjen en red bull in na lepše.

Ravno pravi čas odprejo na mejnem prehodu še eno rampo in že po eni uri vožnje od doma sva tujca, sendvič nad Rijeko, zalutam proti Karlovcu (jebenti), potem skoraj Split in tam skoraj nalet, zavore do konca in še bolj skoraj nalet od zadaj v naju pa na srečo nič iz tega, v skoraj zadnji sekundi na trajekt. Jelsa, tunel, Maja, soba, čof v vodo, v marini tokrat jadrnice lepo pozirajo, lani jih poleti zaman čakam in jih Zlatanu škljocnem šele jeseni, Antonija (tek ste došli, pa več radite), pašta z morskimi sadeži, Zlatan pošip (poln, eteričen) in bogdanuša (prijetna, pitna, lepa struktura ob 12 % alkohola), Marko in Nevio, Zlatan rose (Marko občuduje, meni nekoliko premalo svežine in morda celo ostanek sladkorja), orada, Kraševci, Zlatan plavac in crljenak, pass za wireless, nobenega mejla sploh, še en pošip.

Praznik. Plavanje do stene, pozen zajtrk, Maja, Nevijo, spet plavanje, paradižnik in rio mare, dremež, plavanje, danes še več jadrnic, spet fotkam, Zlatan Ostatak bure in Otok, Zlatan osebno, salpa ki je tam solpa, Zlatan plavac in plavac barik in Grand cru in crljenak in pošip, Marko in Miro, Nevijo, Zdravko, rose Piana, graševina Mihalj (dobra, resna, krepka). Mirko vabi na kosilo. Jutri.

Plavanje, zajtrk, o smokvah in smokve. Maja. Mirko skuha skuha ribe – cipelj in raža – pivo in bogdanuša. Žge in se – res obilen gospod škof z nič manj obilnim spremstvom in midva in Jurica in Berti in Jovito in ostali – cedimo od vročine, Jovito in Berti o svojem smučanju na Hvaru (guglati: hvar, skijanje, jovito, berti), kotlet in Piana je Mirku najboljši rose, povabilo na pokušino pri večerji, plezališče in Bertov lokalni šampionski plavac Vlado 2010 (pretopel, jebat ga, visoke hlapne, sicer res čisto okej), peš nazaj, vmes ohladitev v vodi, škof se s spremstvom pozibava v čolnu, marina, ni mejlov sploh, sumljivo, Anita na telefonu, ja s Tjašo jih pobirata in preverjata, ampak preusmeritev na gmail deluje, evo jih, nič nujnega, David in Marjetka pa v studiu zadovoljna z osnutki za etikete, vino Piana v hladilnik. Branje, dremež, breskev, Tjaša na telefonu, rešiva dilemo, solata iz hobotnice (rižota z morskimi sadeži za Barbi), Zlatan, Ivica, Leo, pozdrav, prisedeva, sveži lignji, Zlatanova bogdanuša in pošip, Davor, Piana malvazija in rose, Salpe in lignji, pošip Stina, plavac Stina 2009, arhivski Zlatan plavac 99 in plavac Grand cru.

Plavanje okoli otočka (večja skala), zajtrk, Nemca – bivši Münchenski župan z ženo – oboji prihajamo že leta, njune in najine pretekle in sedanje poti do sem dol, München, Oktobrefest. Plavanje, klet, obhod, dogovor glede posla, naše etikete in kapice in neetiketirano belo in rdeče vino – vse za fotkanje, karton Otoka Hvar za na pot, marina, gmail, dremež. Spet okoli otočka, paradižnik in rio mare, kdaj domov? Na Brač tokrat ne, Ivica za naju klical Zlatana, preša je tam še vedno crknjena in jutri ne trgajo, midva torej naravnost v Split. Zadnji škržat se izključi: 17.08. 17.25: škržati se spet vključijo. Večerja. Mir(k)o in Vlado. Spijeta svoje in se menda vrneta kasneje probat vina. Danes namesto včeraj, jebat ga, nama je tako ali tako vseeno, edino malvazije in roseja ni več. Pašta z morskimi sadeži, Barbi za začetek nič. Potem frišne salpe. Zlatan plavac in bogdanuša. Zlatan osebno. Mirko in Vlado. Vino iz karafe, slepa pokušina, ne uganeta. Itak. Kdo pa bi. Arhivski Plavac 2002, takrat za Švico, eko. Lep takoj in lepo se odpira. Polliterska plastenka. Posebej za naju. Mirkov plavac iz soda. Njegov prvi. En barik dveh lastnikov. Dober. Naš sauvignon in merlot. Sauvignon še Nemcema. Prideta na koncu po svoji škarpeni pohvalit in se zahvalit. Palačinke. Porat.

Čof. Morje danes precej hladno. Zajtrk. Pakiranje. Maja. Slovo in njena sivka. Tunel. Vrsta za trajekt. Na prvega ni šanse, ni šanse niti za drugega, Barbi vseeno čaka v avtu, mogoče, ampak žal moj prav, torej ne. Trije slajsi pice, trije krožniki, trije pribori za očitno 2 osebi, solata, na računu piše riž, to tri natakarice še zmorejo, dodatno pivo je že preveč, natakarica se fotka se z Italijanom. Marko Polo, po celem šihtu čakanja vkrcana, šofer za mano prebije gumo, izkrcavanje pri 34 stopinjah in visoki vlagi, cedim se, traaaja. Split, avtocesta, espresso in čez sto kilometrov še ena doza. Lože, pobereva mlajšega mladiča z dvema sošolkama, eno v Ajdovščina, drugo v Lokavec. Doma malo pred 3.00.

Dolgcajte ne. Off pa na srečo ja.

Izkrcavanje. Konec offa. Posneto s telefonom.

Komentiraj