Foto Nakladancija

Pol četrtka. Grafika Soča, tiskanje revije.

Revija Vino se tiska, podpišemo prvo polo.

To se zdaj dogaja že prejšnji teden, zgodovina, preveč je vsega za sproti. V glavnem sicer gledamo in se ravnamo po proofih, a brez zdrave pameti in občutka tudi ne gre, malo spusti po pogovoru tiskar intenzivnost rumene barve, prva pola je v Rolandu, prva ker so na njej prve, začetne strani za revijo in ker je to prva pola, ki jo tiskamo. Ovitka ne štejem, je že v plastifikaciji. Gledamo na slikah Zdravka Mastnaka, fax intervju, in nekaj Ščurka, in se odločamo. Podpišem potem da je OK in da naj tiskajo. Gas! Je šlo hitro, zdaj se ne lovimo več kot včasih in kot se moramo še kje. Kar vidim v studiu na ekranu in kar vrže ven naš printer z njihovim ICC opisom je in mora biti zelo to, kar nam potem v Grafiki Soča natisnejo. Drugod nam še vedno pogosto rečejo, naj delamo proof po ISO standardu in se bodo potem oni približali kolikor se bo dalo in potem se ali pa ne, ker je to, kolikor se bo dalo, pač zelo raztegljiv pojem. In ni merljiv. Če se jim ne da se pač ne da. Recimo.
grafika_soca_tisk-revije_7298_2

Grafika Soča, tiskanje revije Vino. 20 mm, F/9, 1/25 sek, fleš.

Posebej za tale zapis, da bo bolj slikovito in nazorno, četudi je morda to brez potrebe, sem vzel s sabo še fotoaparat, Robert nima nič proti, če malo polučkam tiskarja, ona dva tudi ne. In ker je bila ravno prilika, ostanem do konca prve pole in mi potem v mašino za primerjavo, za lažjo odločitev glede prihodnje knjige in še za kaj, vstavijo še par listov sijajnega papirja. Revijo sicer tiskamo na mat, bolj mi sede in lažje se bere, je pa v tiskarni z njim težje. Za disperzijsko lakiranje je pa papir v reviji tako ali tako pretanek.
xxx

Grafika Soča, tiskanje revije Vino. 20 mm, F/7,1, 1/40 sek, fleš.

Potem, že v studiu, izberem in dokončno pripravim najprimernejše fotke briškega okteta, jih pogleda Stojan ko se oglasi popoldan še zaradi enega drugega projekta. Slike mu sedejo, njega za njihovo klet na njih nadomešča Tomaž, narediva še ožji izbor in tega potem pošljem Jakončiču. Trije vinarji še nimajo dokončnega izbora, odvisno od tega, kam bodo v celoti postavili težo – na feeling celote ali bolj na vsakega posameznika, Aljoše odbere od ponujenih dveh sliko zase, za preostala dva pa ne in še čakam, da potem odpošljem izbranih osem v izdelavo.

Komentiraj