Nakladancija Vino

Finito

Vina Piana, letnik 2009

Letnik 2008 je za vina Piana tehnološko zaključen. Barbi je danes ustekleničila še malvazijo, brez filtriranja, vsega jo je bilo en barik, a ta ta pravi. Alkohola preko 14 odstotkov, a s prijetno svežino, pitno, piiitno, piiiiitno. Če ne bi bilo treba še delat, bi mirno izpraznil vzorčno flašo. A nič hudega, še bodo priložnosti. Recimo. Upam. Če ne prej, pa čez teden ali dva, ko na pijačo naflikamo še etikete. In navarimo kapice.

Se pa pri pivcih dobro držita tudi konec poletja lansirana in po moji plati (z etiketami in kapicami) opremljena, po vinski plati pa, glede na malvazijo, bolj enostavna in lažja, tehnološko dodelana sauvignon in rose. Prvi sicer nekoliko razdvaja dotično občestvo, eni gladko prisegajo nanj, drugi so nekoliko bolj zadržani. Katja mi danes napiše, da jo malo moti, ker je zelo aromatičen (kar je, mimogrede, tokrat bil cilj) … Bojanu je pa to po drugi strani najboljši sovinjon sploh … (ker je lepo aromatičen, čist, neposreden?).

Rose je precej bolj splošno všečen (“… hvala, …, krasne steklenice temu pa lahko rečeš vav, etiketa je krasna. Zdaj dam, le še na hladno in to je to …“), ok, ja, tole leti bolj na etikete, vseeno hvala, hvala, hvala :-), a kasneje se te iste flaše s sliko pol praznega primerka pojavijo na webu: “… smo poskusili rose Piana (2008, 13% alk.) Barbi Močivnik iz Vipavske doline, ki nam ga je kot presenečenje prinesla Iva. Rose je navdušil celotno omizje …“. Katji je rose kul, ji je “všeč, ker je saden, svež in zelo piten”. Borut pa sporoča, da ta isti rose “diši lepo, okus je uglajen skladen, vino je pitno ampak vseeno krepko.” In, da mu je skuhal treviški radič, janež in malo blitve (zadnji letošnji domači pridelki) v voku, dodal ingver, ampak je to radič še pogrenilo, zato je to omilil z gorgonzolo in malo smetane in belega vina. Zraven pa je spekel dobro uležan rostbif, ki ga je namazal z gorčico z gorčičnimi semeni. Rose se je menda zelo lepo podal k tej kombinaciji. Čemur seveda ne gre kar slepo verjeti in bi bilo potrebno ob prvi priliki seveda preveriti. V živo. Ker se sliši slastno. Sem Borutu seveda to tudi nakazal. In zdaj čakam. In upam. In čakam …

Komentiraj