Foto Nakladancija

Hubelj

Si od časa do časa te dni vzameva z mlajšim mladičem nekaj časa, vzameva vsak en fotoaparat, pobaševa nekaj objektivov, večje in malo stojalo in greva fotkat. Vodo. Namenoma to. Jaz bolj ali manj kar tako. Malce občasnega odklopa. In nič obveznega. Čeprav morda kaj od nastalega v zadnjem trenutku pristane tudi v Vipavski.

Predvčerajšnjim. Hubelj. Preden sva tam potem na hitro pobrala opremo in se spokala nazaj domov, ker sta se na obisk najavila Luka in Martina in je bilo treba zato še po kruh v trgovino. Včeraj pa bi tudi lahko z aparatom napadla neko drugo vodo, a nisva vzela opreme s sabo, ko smo šli na Mangart biciklirat. Za kar si je bilo seveda tudi treba vzeti nekaj časa. Jaz v ta namen že več kot Jaka. A manj kot Barbi :-). 20mm, F/4,5, 1/800 sekunde, 1600 ASA.

Hubelj, 20 mm, F/5, 1/640 sekunde, 1600 ASA

Hubelj. 20 mm, F/4,5, 1/1000 sekunde, 1600 ASA

Jaka pa se uči. In lepo napreduje. Kratki in še krajši in dolgi in še daljši osvetlitveni časi in kako voda na sliki pogosto videti povsem drugače kot v živo. In enkrat mehka difuzna svetloba, drugič pa na istem mestu to povsem drugače. In kaj mu recimo fotoaparat o posneti sliki lahko lahko pove s prikazanim histogramom. Jasno, še marsikaj naju čaka, kako recimo zaprta ali odprta zaslonka predrugači odseve na vodni gladini in da je recimo širokokotnik lahko precej več kot zgolj možnost, da z istega mesta zajemaš več in kako je teleobjektiv v tem smislu lahko čisto nasprotje. In zdaj, ko mali prinaša domov lep in vedno lepši material in ko tudi vedno bolj ve zakaj, je to začelo zanimati tudi starejšega mladiča, ki pa je pred jesenskimi izpiti trenutno krepko zabubljen v knjige in se z njim tega lotim kasneje.

Hubelj. Pred leti. Dovolj kratek osvetlitveni čas, da je gibanje vode na sliki zamrznjeno. 20 mm (DX), F/4, 1/160 sekunde, 400 ASA.

Hubelj. Za razliko od zgornjega posnetka sem uporabil daljši osvetlitveni čas. Gibanje vode je zabrisano. 20 mm (DX), F/13, 0,8 sekunde, 100 ASA.

Komentiraj