Nakladancija

Priprave

Prvič najprej,
ker je bilo po najavi nepozabnega večera z renci na Zlatem griču nekaj dilem: nepozabni večeri revije Vino ostajajo, kar so bili. Z vsem, kar je privabljalo in doslej privabilo tudi mnoge od vas. Včasih tako močno, da so bili nekateri dogodki razprodani v nekaj minutah. A to ni pravilo in ni treba vedno ob napovednem trenutku uporabiti hkrati šest telefonov in upati, da se eden prebije do Andreje, ki sprejema vaše prijave. Pogosto ni nobenega problema za prijavo tudi naslednji ali še naslednji dan. Odvisno pač.

A resnici na ljubo –
na dobro večerjo z zanimivimi vini se lahko odpravite kadarkoli in marsikam. In v večino naših vinskih kleti tudi ni povsem nemogoče vstopiti. Je pa manj verjetno, da boste hkrati z obojim in še v družbi vinarja, pojasnjeno, pregledno in primerjalno v kozarce dobili tudi svetovno vinsko klasiko. Kot smo to na primeru rencev prvič zgodili v kleti Zlati grič. O tem se je seveda že pisalo. Dovolj podrobno tudi v zimskem Vinu.

Odzive smo seveda tudi dobili. Obvezne formalno pohvalne in tudi res pohvalne. Z nekaj dobronamernimi pripombami. Te so vredne največ. Ker bodo lahko in tudi bodo upoštevane že kmalu. V ne več neznani prekmurski kleti Marof. Kjer se za ene svet že skoraj konča, kljub temu da je od avtoceste do kleti četrt urice vožnje. In kjer je za druge kotiček, od koder je skoraj enako blizu do Ljubljane, Dunaja, Budimpešte … A to seveda zdaj za nas ni zelo pomembno. Kogar zanima, mu bo Marof dovolj blizu, da se nam pridruži, kogar ne, mu bo pač še vedno predaleč.

Drugič najprej, ponovno:
klet gostitelja bo seveda še vedno temeljito predstavljena. Kot vedno na naših večerih. Z vini v kozarcih. Kot vedno na naših večerih. In lačni tudi ne bomo. Še nikoli nismo bili. Pač še en naš nepozaben vinski večer. Ki bi potegnil in pritegnil tako ali tako.

A tokrat že drugič,
kot napovedano, naš nepozabni večer z dodatkom. Free bonus. Upgrade.
Sovinjoni.
Podrobnosti dogajanja usklajujemo. Vsekakor bo Uroš dal natočiti v kozarce najboljše Marofove. In vsekakor jih bomo primerjali, kakorkoli se to pompozno bere, s svetovno klasiko sovinjona. A še prej se nameravamo pobliže in kar temeljito srečati z različnostjo sovinjonove aromatike. In z razlogi zanjo. Vem, takole zapisano se to ne bere romantično. Se sploh ne trudimo, da bi izpadlo zgodbasto. Nasprotno. Dejstva.

Padajo tudi že predlogi za konkretna vina. Sovinjon je seveda sauvignon blanc. Svetovna sorta. Zato mi najprej prihajamo iz velikega v malo. Recimo: nikakor ne gre mimo Nove Zelandije. Kaj predlagamo od tam? In vsekakor Južna Afrika – kaj od tam? Stari svet, Francija? Obvezno! En Sancerre? Pouilly-Fumé? Ali kar oboje? In tako naprej.

Vaše želje in predlogi?
Zakaj pa ne. Predlagajte! Spodaj. Takoj po praznikih mi potegnemo črto in skupaj z gostitelji pripravimo dokončen seznam. Ki nam bo potem – predvidoma v prvi polovici februarja – na Marofu na voljo v kozarcih.

4 komentarji

Komentiraj