Neuvrščeni

Vineršnicel

Tole že objavljeno. V poletni številki revije Vino. A tu, zdaj po uspešni nadgrajeni ponovitvi za večne skeptike glede mojega občasnega angažmaja za domačim štedilnikom, torej za Barbi in oba mladiča, nekoliko dopolnjeno.

Avstrija. Konec maja. Delavnica. Pravzaprav popestritev vinske ture. Dunajski zrezek. Slednji morda zato, ker je priprava pravzaprav preprosta. Primerna za tak namen. In skoraj zagotovo tudi zato, ker je Wiener Schnitzel pač kliše za avstrijsko kulinariko. In verjetno tudi zato, ker vsi vemo, kaj to je. Podobno kot skoraj vsi vemo, da je srebrna radgonska penina šampanjec. Pa ni.

Pojasnila, navodila in pravila na mestu zločina so bila za pripravo dunajskega zrezka jasna in enostavna:

1. Dunajec je teletina. Če ni, če je recimo svinja ali puran, prepelic in kuncev niso omenjali, to ni to, in mora biti posebej navedeno.
2. Šnicel premlatiti. Postopek lahko vsak individualno posveti poljubni ljubljeni osebi. V mislih lahko mlatite zoprnega soseda, predsednika države, prvaka opozicije, padlega tajkuna, vzvišenega šefa, mis sveta, ali če ste pravšnje starosti, katerega od zategnjenih profesorjev, možnosti je na pretek. Šnicla s postopkom ne preluknjajte ali drugače uničite, vsekakor pa se mu mora vaše posvetilo jasno poznati.
3. Posoliti, nikakor popoprati.
4. Pomokati.
5. Zjajcati.
6. Odrobtiniti. Drobtine so lahko različne.
7. Ocvreti na vročem prečiščenem maslu od 20 do 25 sekund. Obrniti in ponoviti še po drugi strani.
8. Odložiti na papirnat prtiček – za razmastitev oziroma za razmaslitev.
9. Dober tek!

Schloss Schrattental, Avstrija. Jože Rozman z nastajajočim pravim Dunajcem v fazi 6 in Staša Cafuta Trček s svojim primerkom v fazi 5. 20 mm, f/10, 1/80 sekunde, ISO 320

Schloss Schrattental, Avstrija. Jože Rozman z nastajajočim pravim Dunajcem v fazi 6 in Staša Cafuta Trček s svojim primerkom v fazi 5. 20 mm, f/10, 1/80 sekunde, ISO 320

Doma potem, kot nakazano v začetku, ponovitev. S tem, da je mi bilo dano v lastni režiji prečistiti maslo. Brez tega dunajec pač ni dunajec. Ni. Pika. Preverjeno. Pika. Torej Gugl in akcija:
Maslo. Stopljeno na ne zmerni temperturi. Ko pena večinima izgine, odstranjen njen preostanek. Preostala vsebina ločena – recimo skozi gazo odcejena – od ostankov na dnu. Izplen okoli 80 odstotkov. Temperatura cvrtja na prečiščenem maslu bo okoli 250 stopinj. Kar je okoli 80 stopinj več kot na običajnem maslu!

4 komentarji

Komentiraj