Foto Nakladancija

Bottleshooting

Pospremim v tisk Gjerkeša, etiketo namreč, podlaga je že takoj okej, folija sprva ne prijemlje kot bi morala pa z nekoliko višjo temperaturo klišeja rešimo tudi to, njeno pozicijo korigiram za milimeter, Leon, Samo, Primož in še kdo so mi priča, da res natančno za milimeter, priflikam etiketo v drugo na vzorčno flašo, pogledam vse skupaj še na dnevni svetlobi, klišeju določim ponovno skrbno čiščenje, Leon potem pokima, podpišem in to je to.

Gjerkeš. Po novem.

Za lasten arhiv, za nastajajočo revijo Vino in za Leonove potrebe potem škljocne Primož novo etiketo na enaki, a vseeno na flaši drugega vinarja, tega seveda ne bo nihče opazil, razlike ni, in Tjaša pripravi sliko za uporabo. Kot običajno, kadar ni posebnih zahtev. Lahko seveda tudi drugače, redno pa vsaj tako. Kataloško, rečemo. Belo ozadje, tehnično dovolj korektna predstavitvena fotografija, precej univerzalno uporabna. Enostavno. Res? Zna biti namreč tudi zajebano. Pogosto so rezultati – na ogled v medijih, na spletnih straneh, na spletnih trgovinah, v promocijskih zloženkah – na meji bizarnosti, bolj v sramoto kot ponos fotografu, vinarju in še komu. Ali čemu. Vinu, recimo. Dejstvo: kadar vinar po tej plati ne poskrbi zase ali kadar za to za svoj portfoljo, kot v našem primeru, ne poskrbi njegov oblikovalec, zelo verjetno tudi nihče drug ne bo.

Eh, seveda nismo edini, ki pri fotografiranju steklenice poskrbimo za primerno perspektivo, izrazimo morebitni relief v steklu, usklajujemo osvetlitev vsebine steklenice z osvetlitvijo ki berljivo in tudi v podrobnostih izriše etiketo … In po potrebi seveda različno od primera do primera. Eni od teh pa smo. Zato v glavo spletne strani www.bottleshooters.eu in na zadnjo stran tozadevne promocijske zloženke nedavno počimo naslednje: Ni razloga za neprimerne odseve luči na fotografiji vaše steklenice. In ni potrebno, da je v steklu videti fotografa ali njegovo okno in drevo na vrtu. Folija na etiketi ni razlog za njeno slabo osvetljenost in neberljivost. Le fotograf mora imeti dovolj znanja in primerno opremo. Mi imamo in uporabljamo oboje.

2 komentarja

Komentiraj