Foto Nakladancija

Darinko

Darinko Ribolica, Vinska klet Goriška Brda. 28 mm, f/8, 1/50 sekunde, 2 fleša, ISO 400. Klasičen in pogost, a tehnično neredko kar zahteven motiv v vinski kleti.

Darinko Ribolica, Vinska klet Goriška Brda. 28 mm, f/8, 1/50 sekunde, 2 fleša, ISO 400. Klasičen in pogost, a tehnično neredko kar zahteven motiv v vinski kleti.

Malce obširneje: Neja včeraj pove, kakšno sliko potrebuje. In kako naj bo Darinko oblečen (kot je, je okej). Glede na situacijo (želja naročnika, sodi, zid za njimi, višina stropa, ozadje, prostor in ostale možnosti za postavitev za flešev …) okvirno izberem svoj in Darinkov položaj. Najprej za teleobjektiv. Zgornja vrsta sodov. Darinko potrebuje stol. Dobimo. Jaz potrebujem lestev. Dobimo. Približno postavim fleš. Izmerim svetlobo. Nastavim zaslonko na fotoaparatu. Darinko gre po pipeto. Jaz na lojtro, izostrim. Da ne izgubljamo časa prvi trije poskusni škljoci kar z Nejo. Kontrola, natančneje usmerim in doziram fleš, svetloba mi ustreza, osvetljeno je kar želim in kot to želim – smer svetlobe je prava in svetloba je ravno prav mehka. Darinko pride s pipeto, zaradi barve vina izbere naslednji sod. Ustrezno prestavim fleš. Ponovno nekaj poskusnih šklojcov. Štima. Akcija. Potisk na kozarcu ni obrnjen pravilno. Ponovimo. Tokrat vse okej. Gremo še eno serijo z več perspektive? Neja potrdi. Namesto teleobjektiva zdaj širokokotnik, jaz torej bližje. In nekoliko višje. Za lestev med sodi in pupitrami ni prostora, potrebujemo še en stol, tokrat zame. Dobimo. Nisem dovolj visoko, zlezem s stola na sode. Poskusni škljoci. Stojalo fleša je v sliki. Neja ga premakne in v ozadju umakne še kable, ki jih prej nismo zajeli v sliko, zdaj bi jih. Poskusni škljoci. Neja bo med flešem in mano držala črn zaslon, da se znebimo odsevov v objektivu. Poskusni škljoc, zaslon malo višje. Okej. Akcija. Z Nejo na hitro pogledava slike, zadovoljna je, jaz pa predlagam, da dodamo nekaj svetlobe še v ozadje. Ne preveč, toliko da bo prostor malo bolj izražen. Postavim in približno usmerim drugi fleš. S fotoaparatom nazaj na stol in od tam na moj sod. Kontrola. Fleš za ozadje se vidi na sliki. Spet dol s soda. Prestavim fleš in mu dodam nekaj moči. Nazaj na sod. Neja še vedno drži zaslon. Poskusni škljoc. Okej. Če ne bi s stropa viseča luč dobivala od fleša preveč svetlobe, to pa moti. Lestev prestavimo pod luč, nanjo zleze še en pomočnik, ki potem moteč lestenec drži tako, da je ta umaknjen iz posnetka. Akcija. Pregledamo zadnjo serijo, videti je okej. Neja zadovoljna. Skupaj za ta motiv sedeminosemdeset škljocov, zgoraj je objavljen predpredzadnji, torej petinosemdeseti.

V sosednjem prostoru začnemo pripravljati naslednji motiv.

Zgornjo sliko, večjo kot tu, pa brez spremljevalnega komentarja objavim tudi na svoji spletni strani v zbirki albumov v rubriki Vines & Wine. Zaenkrat jo vključim v fotografsko zgodbo vinu (All), ki se je po moje že kar malo preveč razlezla (to bom reševal ob neki drugi priliki in po nekem drugem premisleku) pa med akcije v kleti (Cellar – Action) in med vinarje (Winemakers).

Komentiraj