Nakladancija

Pivovsko

Da se vinski kozarec prime za pecelj, so razlogi. Praktični, da se recimo z roko ne greje vina v čaši kozarca. Estetski, da kozarec recimo ni mastno okrašen s prstnimi odtisi. Ko držiš kozarec penine za čašo, pač pri nas izpadeš neotesano, četudi ti je ime Kevin Costner in ti za prijazen nasmešek v Ljubljani s kozarcem Zlate radgonske v roki mastno plačajo. A morda le nevede pokažeš, da pač izhajaš iz nekega drugega kulturnega kroga, kjer odnosa do vina nisi toliko ponotranjil, da bi se ti držanje kozarca sploh zdelo pomembno.

Podobno mi s pivom. Pred leti ga pijemo v Bovcu in je natočeno kot pač je, krigl, po njegovih stenah polno mehurčkov, pene skoraj ni … Ker Aleks pozna lastnika, mi ta dovoli, da za naslednjo rundo sam pripravim kozarce in jih natočim. Šef gleda in pove, da tako toči tudi on. Čehom. Morda še Nemcem. Slovenceljni pa itak nimamo pojma niti odnosa in pir po možnosti ruknemo iz flaše, da se potem še pošteno rigne in da vsi vedo, kako je pasalo. In s tem pokažemo natančno to, kar nam je v prejšnjem odstavku pokazal Kevin. Da pač piva in z njim povezane kulture ne poznamo. In je tudi ne razumemo.

Tudi zato skočiva z Barbi v četrtek zvečer v Nabrežino. V Bunker. Na pivo. In kljub prazniku hkrati deloma službeno. Da se z Danijelom po zdaj že lanskem velikem intervjuju v reviji Vino dogovorimo za nepozabni večer. Ki je sicer že bil napovedan pa se nam je časovno potem sfižilo in se bo tisto namesto takrat dogajalo zdaj. Kmalu. Zadnji letošnji avgustovski petkov večer. Torej tridesetega. Dogovorimo se hitro, večerjo Danijelu povsem prepustimo, bili smo sicer že botri nekaj večerom z vrhunsko kulinariko in primernimi pivi, chefi so takrat s kuhalnicami gostovali pri njem in Danijel s pivi pri njih, a tokrat bo drugače, bo njegovo, bo Bunkerjevo. Lačni naj ne bomo, žejni tudi ne, se strinjamo. In ja, pokazano nam bo tudi, kako se točenje piva v kozarec potem pozna na okusu. In ja, ne bo samo teorija. Niti glede točenja :-). Da bo nepozabno, se pa ve.

Mimogrede: krigl ima ročaj. Iz istega razloga, kot ima zgoraj omenjeni vinski kozarec pecelj. A v Bunkerju tako ali tako ne bomo pili iz kriglov.

Komentiraj