Odpira slovenska firma kmalu svojo fabriko nekje na Kitajskem in bodo seveda ob svečanem odprtju povabljenim stočili tudi nekaj vina in nas vprašajo za mnenje. Glede primernega izbora.
Ziher je ziher, preden dokončno predlagamo, pomejla Barbi tja na oddaljeni vzhod še Eda. Odgovor je takojšen, preprost, nedvoumen. Prizemljujoč. In, če z lune pogledamo na naše vinorodne hektarje, niti ne presenetljiv: v poštev prideta dobra Šampanja in dober Bordo. In, ne ali.
Lahko menda potem ob tem še kaj, a verjetno ne bo prave potrebe.
LEPO NI KAJ,LEPA SPODBUDA ZA…..ŠE DOBRO DA JE ZUNAJ SONCE
Dejstvo je, da Kitajci in 90% sveta niti ne ve, da se v Sloveniji dela vino. To je, kot si zapisal, niti ne presenetljivo.
Dejstvo je tudi, da več kot 90% ljudi ni ravno strokovnjakov za vino.
Tako da ta tvoj prispevek je malček pesenetljiv predvsem v toliko… da je žalostno videti, kako tista slovenska firma očitno NE VE kakšne ljudi bo povabila na otvoritev (a bodo povabili Kitajsko elito Suzhoa / Shanghaia? Al bodo povabili Slovensko diasporo iz Suzhoa? Al pa zdruzenje somelierjev Kitajske?) in potemtakem najbrž tudi NE VE kaj z otvoritvijo sploh želijo doseči (povabit potencialne partnerje? pogostit obstoječe partnerje? povabit delavce in njihove družine?)… v nasprotnem primeru se ne bi ravno sekirali za vino, ali pač?
Si pa vsaj odprl zanimivo debato… Renome. Prepoznavnost Slovenije kot vinske dežele. Kaj se na tem sploh dela in kdo kaj dela. Etc.:)
Lp, Groznislaf