Foto Nakladancija

Sto?

Marjan je Marjan. Ker je Simčičev pač več. Da ni zmede. Čeprav je zanesljivo tudi Marjanov še nekaj. Morda več kot Simčičev. A vseeno: Marjan je Marjan in vse je jasno. 20 mm, f/6,3, 1/15, ISO 16.000 (z besedo: šestnajst tisoč)

Marjan je Marjan. Ker je Simčičev pač več. Da ni zmede. Čeprav je zanesljivo tudi Marjanov še nekaj. Morda tudi na vinski sceni več kot Simčičev. A vseeno: Marjan je Marjan in vse je jasno. 20 mm, f/6,3, 1/15, ISO 16.000 (z besedo: šestnajst tisoč)

11. marec 2016. Luca Gardini, nekdanji someljejski svetovni prvak objavi v italijanskem časniku La Gazzetta dello Sport svoj izbor 50 najboljših vin na svetu. Na 10. mestu je sauvignon Marjan Simčič Opoka 2012: 97 /100 točk.

Začetek septembra. Brda. Sedimo Barbi, Dušan in moja obilnost pri Marjanu in Valeriji in dobivamo v kozarce kompletno prihajajočo ponudbo. Aktualna vina. Nihče ni javno o teh vinih povedal še nič. Komaj kdo jih je do takrat že poskusil. Ker pomeni, da imamo lahko povsem svoja mnenja. Kadar se pojavi podvprašanje, Marjan za odgovor najde in odpre referenčno vino. Recimo starejši letnik iste sorte. Ali svoj oranžni primerek. Ali …

Vse torej brez vnaprejšnjih mnenj. Razen pri dveh prihajajočih Opokah 2013. Sauvignon in chardonnay. Marjan, preden natoči, napove: za tole pričakujem okoli sto točk. Realno? Noro? Drzno? Predrzno? Potentno? Prepotentno? Doda: dvanajstica je dobila sedemindevetdeset, tole je boljše.

Najprej pod nos in v usta napovedani sauvignon. Preblisk ob njegovem naskoku na čutila: verjetno napačen vrstni red. Sledi chardonnay. Ugotovitev: vrstni red je OK. Kar pove marsikaj. Pod črto pa: blizu sto. Zelo blizu. Oba.

In če je slučajno potreben dodaten kontekst: s svetovnima sortama v svetovnem vrhu. Zelo zelo visoko. S suhim mirnim belim vinom blizu sto? Preprosto? Ne se hecat!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Bolj podrobno o Marjanovih vinih, ki so VISOKO, pa Dušan Brejc v aktualni – jesenski – številki revije VINO.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Komentiraj