Nakladancija

V božjih rokah

Zdaj je še možno, da letošnji vinski letnik v naših krajih bo. A tudi če bo, kaže da zgolj bo. Saj tole suuuuho poletje gre razumeti. A jeseni, pozimi in spomladi se od vsemogočnega pač pričakuje, tako nas je navadil (in temu rečemo klima), da nas takrat dovolj namoči, ne pa da močo takole povsem zamoči. Je že star, še vreme mu več ne gre od rok, omeni sosed pred časom. Vidim že po sebi: če sem res ustvarjen po njegovi podobi, mu tam zgoraj nekaj krepko škriplje. Zdaj je videti tudi po trtah: staremu se jebe. Ali pa nas jebe. A na koncu se bo moral zamisliti: tudi zanj zna biti v kelihih manj dobrega vina, če se ne vzame v roke – mi tu spodaj smo svoje naredili.

4 komentarji

 • “mi tu spodaj smo svoje naredili.”

  Vsekakor. Zastrupljamo, dimimo, onesnažujemo tako in drugače, zanemarjamo… Še dobra je narava, da nam pitno vodo pušča. Ali, vse se vrača, vse se plača.

  • No ja, vsekakor narava ni romantična in NAM zanesljivo prizanesljivo ne pušča pitne vode, jebe se ji za nas, ni voda zaradi nas niti za nas, mi smo (lahko le) tam, kjer je, tudi zrak ni ZA NAS, nič ni ZA NAS, mi si (lahko) samo vzamemo, kot si vzameta škorec in bukev in to je stalna borba, preveč uspešni smo postali v njej in zdaj očitno pretiravamo. Voda je voda, hobotnica se na vodo ki je za nas pitna ni prilagodila in se v njej verjetno ne bi nič kaj prijetno počutila, zato tudi ne zaplava po Soči navzgor.

   Narava namreč samo JE, ni nekaj, kar bi delalo za nas, niti nekaj, kar bi bilo proti nam. Še enkrat: jebe se ji za nas, mi se lahko prilagodimo ali pa ne. Kot se dinozavri v nekem obdobju niso uspeli prilagoditi na drugačne razmere (ne glede na to, kako so te nastale) in danes jih ni več (ali pa so se nekateri vseeno prilagodili in spremenili in danes živijo med nami kot ptiči).

   In to je bilo bistvo: v teh naših krajih vinarimo zaradi razmer, ki nam to v povprečju na daljši rok dovolj dobro omogočajo. Letos pa te niso take. Morda so pokazatelj večjih (povprečnih :-)) sprememb (klima), morda so izjema. Morda so nastale zaradi premočnih človekovih vplivov, morda je pač to zgolj ena od suš, ki so zanesljivo obstajale doooolgo pred človeštvom. Ker namreč tudi suše niso za nas, niti proti nam. Samo SO.

   In tole letošnjo pač spremljam kot jo spremljam :-).

 • Enkrat je en starejši vinar reku “ti ta mladi vinarji (blo je mišljeno vse, ki so na vinski sceni po 2000) niso doživeli še niti ene slabe bndime… ma slabe… da bi vedli da je SLABA… ne sam da si pravjo da je slaba!”

  Na koncu mogoče tudi ta niti ne bo tako grozno slaba… pustimo se presenetit:) (če nas po zmrzali, burji, toči in suši sploh še lahko kaj preseneti razen da se loti padat in ne neha do velike noči 2015…).

  LP, Grozni

  • Ja, saj to je to – da zdaj pač lahko samo čakamo.
   No, lahko tudi upamo, ampak s fiziološkega stališča je bolj ali manj jasno, kaj se v vinogradih zdaj dogaja in kam to pelje. Kaj je dobro in kaj slabo in kako dobro ali slabo je, je pa tako ali tako odvisno tudi ali predvsem od cilja. In kriterijev. Grozdje je konec koncev narava namenila razmnoževanju trte, ne vinu :-).
   In tudi, če bi si lahko še vreme določali, bi se verjetno pa tudi zaradi tega kmalu vsekali med sabo – peničar bi nekaj drugega, kot macerator … :-). In turist nekaj drugega, kot kmet. Jaz za fotografiranje iz letala spet nekaj svojega … In tudi na to lahko samo čakam :-).

Komentiraj