Nakladancija

Mojstri

 
Prvi mojster nedavno med ostalim, preštejem, oceni 43 sovinjonov. Preštejem v drugo, le šest jih oceni slabše od naše Piane 2009.

Drugi mojster jih ob neki drugi, tudi nedavni priliki, preštejem, oceni podobno število – 39 sovinjonov. Piani 2009 pripiše za lahkotno, aperitivno, poletno sveže vino nadspodobnih 87/100 točk, vino obtiči malce pod vrhom seznama in je na njem drugi najboljši lanski sovinjon.

Tretji mojster sporoči, da je sicer tej isti Piani ob neki priliki pripisal ohoho visoko oceno, a je ne bo objavil. Ker se poznamo in bi lahko celotno njegovo mnenje zaradi tega izpadlo nekredibilno. Da bo videti kredibilno, bo raje malce nekredibilen.

Vino je medtem razprodano.

3 komentarji

  • Vprašanje je koga (jebat)… al ocenjevalca al končnega kupca? 😉

    Drugače pa se strinjam da NE BOLI. Bolj boli ali pa ščemi dejstvo, da se vsi samooklicani in drugi vinski eksperti trudijo popolnoma SUBJEKTIVNO (kar vino sigurno je!) stvar uokviriti in (po njihovem mnenju) OBJEKTIVNO ocenjevati. Nonsense.

    pozdrav,
    Grozni

  • Ja, je že tako, pa vseeno malo boli, a ne? Je že tako, da ti na največjem specializiranem ocenjevanju vin neke sorte na svetu, degustatorji svetovnega kova, gladko dajo zlato za tvoje odlično izdelano vino, kar potrdi že prej prejeti naziv Šampiona kakovosti na največjem Slovenskem tekmovanju, kar spet potrdi izbor tega istega vina med TOP 10 največjega vinskega festivala v Sloveniji, potem pa to isto vino na zelo opevanem in povzdigovanem in največjem in Oh in Ah tekmovanju ocenijo mojstri in ne dobi nič. Hja je že tako, pa vseeno malo boli. Vino je medtem razprodano.

    • Pravzaprav ne boli. Ker je bilo pričakovano :-). Šlo je pač bolj ali manj zgolj za ponovno potrditev tistega, kar sem že zapisal. Na primeru, ki ga spremljam in dobro poznam. Vse te ocene in mnenja so po moje lahko kvečjemu namigi. Absolutnosti ne gre pričakovati, v Sloveniji je pa pogosto uspeh že, če je ocenjevalec, poznavalec, kritik … konsistenten sam sebi in pošten do vina, ki ga ocenjuje. Vinar in kupec se morata pri takem opletanju ocen pač odločiti, komu zaupati, s kom se strinjati. Če s kom. Pa naj gre za Roberta Parkerja, nagrado z velikega ocenjevanja ali nekaj tretjega. Kajti – kje pa je določeno, da mi mora biti dobro ocenjeno vino tudi všeč? Je pa verjetno všeč tistemu, ki mu je visoko oceno dal. Jebat ga :-).

Komentiraj