Nakladancija

Neprepričljivo

 
Nedavno. Degustacija. Izvem: pomanjkljivim vinom lahko s primerno hrano dopolnimo vtis in tako pridemo do izjemnih rezultatov. Popolnim vinom pa ravno zato težko najdemo primerno hrano in jih zato pogosto pijemo same.
 
Zaključek? Bolj kot so vina pomanjkljiva, neharmonična, lažje jih kombiniramo s hrano! Ja?
 
Pred zgornjo trditvijo je vinarjeva hišna someljejka za 10 evrov po glavi degustirajočemu občinstvu vehementno predstavila pet njihovih vin. Dve sveži, opazno oksidirani; tretje kljub svoji barikirani maslenosti malce spominjajoče na bekser (pol vina je zorelo v inoxu); v četrtem kozarcu vsaj trije prisotni nikakor nismo našli napovedanega izjemnega modrega pinota; zadnje vino je pa smrdelo po starem sodu. Ob zmerno povišanih hlapnih kislinah.

Ob vseh vinih sem si na krožniku predstavljal nekaj zelo krepkega. Da bi jih prikrilo. Pokrilo. Zakrilo.

8 komentarjev

 • Kolk je brezveze ko vsi stojimo na istem bregu, gledamo v isto smer, tulimo v isti rog… edin na različnih višinah glasu ;)).

  Drugače… mislim da si noben neke hude kritike NE ŽELI slišat. Tako kot se noben ne trudi naredit BEDNEGA vina… Ali pač?!?

  Naslednja tema, prosim.
  🙂

 • Hm, ja, no – tkole se mi zdi : “Močko Je Zamočil”. Po premisleku pa sem skoraj prepričan.
  Z Groznislavom nisva (vsak zase seveda) tegale razmišljanja peljala v smeri, ki bi pripeljala k takemu zaključku. Pač.

 • @ Groznislav : zelo dobro razvito razmišljanje o nesramnosti, prav zares. Ti ga zavidam, ker mi ta aspekt ni padel na pamet. Vseeno pa sem v svojem bolj ciljal na tisto, da nobena opazka ni sprejeta kot konstruktivna kritika (vsa čast redkim izjemam). To pa seveda pomeni, da v primeru odkritosrčnosti postaneš “državni sovražnik NO. 1”, ali pa vsaj “persona non grata”. Pa četudi si (in to ponavadi res hočemo) hotel le dobro, in komentiral dobronamerno. Tako da, moj kup izgubljenih točk je pravzaprav krater brez dna, oz. navzdol preslikan hrib, če ne že vulkan.

 • Se nekako pridružujem “eni moški tečki” in me zanima… zakaj bi to napisal tako “posredno” kot slabo izkušnjo, če bi “hišni someljejki” lahko svoje mnenje povedal lepo v živo, seveda dovolj spoštljivo in diskretno?

  Dogaja se še veliko hujših zadev. Tudi na marsikaterem festivalu vinarji sami opevajo bekserje, pretirano žveplanje, etc… Ma na nas je, da na to diskretno opozorimo, ne pa da se neposredno temu posmehujemo. Posmehovanje je v bistvu nesramno…

  Če se ti bo kdajkoli karkoli podobnega zgodilo z našimi vini, bom takega opozorila v bistvu vesel in bom zanj zelo hvalezen. (se bom najbrž počutil še kot da bi se najraje udrl v zemljo… ampak JEBIGA. se bom pa kej naučil!)

  Verjamem, da je vprašanje, koliko vinarjev bi / bo to mnenje sprejelo… ampak jebiga. Jaz zaenkrat kar vztrajam pri tem, da mnenje povem… čeprav sem najbrž že izgubil en kup točk pri marsikomu :D:D:D

  LP, Groznislav

  • Če se (kritični) komentarji omejijo zgolj na debato iz oči v oči z dotičnim akterjem, recimo vinarjem, pač silimo vse ostale (tam neprisotne) vinarje, da se istega učijo (z manj vnaprejšnjega razmisleka?) na svojih napakah. Nesramno? Po moje ja. Tudi do občinstva, ki bo tako deležno še več takega dogajanja. In bo odreagiralo, kot pač bo. Verjetno ne v korist vinarja. Zato javno zapisano splošno, brez omenjanja konkretnih akterjev. Kot primer. Akterjem pa z moje strani seveda konkretno. Kadar to želijo slišati. Kar je redko.
   Dovolj pošteno do enih in drugih? Pa negativne točke gor ali dol! 🙂

Komentiraj