Nakladancija

Potrgano

 
Ni še vse potrgano, jasno, šele začelo začelo se je. In tudi ni bila trgatev merlota za rose Piana 2010 prva letos v naših krajih, bilo bi absurdno, vsaj peničarji prednjačijo, a bila je dovolj zgodnja, da je nekatere vinarje, sploh one, ki z razlogi ali brez njih, z argumenti ali zgolj iz prepričanja in posnemanja prisegajo na čim kasnejše pobiranje grozdja (od tega nekateri ne glede na karkoli), kar na rit vrglo. A Barbi je grozdju in kasneje seveda tudi naprešanemu moštu namerila ravno pravšnje parametre za želeno vino, pa ni bilo kaj čakati. Nekaj spremenjenih vinogradniških prijemov glede na lani, ravno prav sladkorja, kisline še bolj primerne kot lani, skoraj idealna pH vrednost, lep in ne prevroč suh dan in se je zbrana četica penzionistov s škarjami in gajbicami skrbno in navdušeno sprehodila med vrstami trt, določenimi za letošnji rose, in v soboto je ohlajeni in po krajši maceraciji lepo obarvani mošt dobil kvasni nastavek. Na mladino za to prvo našo letošnjo trgatev ni bilo za računati, mlajši mladič je ta dan postal srednješolec, na delavski razred pa seveda sredi tedna dopoldan tudi ne, kar je sicer redno vabljen, izkušen in navdušen trgač Alen z razumevanjem vzel na znanje. Med drugim med delavski razred v z enakimi posledicami za opravljeno trgatev seveda sodim tudi sam. Mošt pa medtem že lepo počasi prevreva v vino.

5 komentarjev

  • Opala. Pa res dobri podatki za merlot tako zgodaj. Sicer pa se tudi sam stejem za laika. 😉
    Ben… srečno! Pa upam da bomo probali kako uspešna odločitev je bila! 🙂

    • Evo: 88 Oe sladkorja, 6 g/l kisline, pH 3,3. OK? Seveda ti to veš, marsikdo drug tudi, za ostale pa: gre seveda za primerne parametre za rose, kot ga želimo mi – povsem suh, zmerna stopnja alkohola, prijetna svežina (ne zgolj na kislini, predvsem z vezanim CO2), pretežno primarna aromatika itd. Za drugačno vino (krepkejše, morda z ostankom sladkorja …) pač to niso nujno primerni parametri.

Komentiraj