Foto Nakladancija

Razgibavanje

 

Skupina X izbrala najboljšo rebulo. Objavljeno na spletnih straneh revije Vino.
Potem se je vsulo. Zanimivo branje. Morda je za sklepanje še prezgodaj, a trenutno kaže, da je vinska scena potrebovala ventil. Polje za razpravo, za izražanje kritike, želj, predlogov.
Nekateri komentatorji se predstavijo s polnim imenom. Za druge lahko domnevamo koga skrivajo e-naslovi. O tretjih ne vemo nič. Lahko zgolj ugibamo. A dokler njihova razprava ne postane žaljiva, dokler je konstruktivna, mi to ni pretirano moteče.

Organizatorji dogodkov zaenkrat slabo dopolnjujejo objavljene najave, a možnost imajo. Minuta časa, klik na najavo svojega dogodka in vpis dodatne informacije v polje za komentiranje.
Komentarji pa na najave in dogodke že počasi prihajajo. Marsikoga bo katero od mnenj zbodlo. Ni vse zlato, kar se sveti. Ni vsak to, za kar se predstavlja. Ni vsak tako visoko, kot se mu zdi. A morda tudi tako nizko ne. Nastavljajo se ogledala. Morda bo kdo v svojo korist in posledično v naše zadovoljstvo razmislil o svojem početju.

 

 vitice-na-zici-204510 

Samo ugibamo lahko, kakšna bo vinsko kulinarična scena jutri. Upam, da še bolj pestra, še bolj razgibana. Upam, da še boljša. Upam, da bolj odprta. Vsekakor vsaj deloma tudi takšna, kot si jo bomo prislužili. Izkoristimo možnost. A bodimo konstruktivni!

7 komentarjev

 • Pozdravljeni,

  komentiral bi naslednje:
  “Nekateri komentatorji se predstavijo s polnim imenom. Za druge lahko domnevamo koga skrivajo e-naslovi. O tretjih ne vemo nič. Lahko zgolj ugibamo. A dokler njihova razprava ne postane žaljiva, dokler je konstruktivna, mi to ni pretirano moteče.”

  Sprašujem se, čemu služijo tozadevne domneve in ugibanja. Splet je omogočil anonimno oddajanje komentarjev in trdno sem prepričan, da je to velika dodana vrednost, kar še posebej velja za majhna okolja, kakršno je Slovenija. Osebno me nič bolj ne moti kot to, da ljudje, po možnosti še “intelektualci”, ne ločijo med argumenti “ad rem” in “ad personam”. Če se torej pogovarjamo o določeni stvari (npr. ocenjevanjih skupine X) anonimnost sodelujočih ne samo, da ni moteča, temvec je celo hudo zaželena, saj onemogoča razne predsodke, vnaprejšnja predalčkanja in načeloma popolnoma nevzdržna sklepanja v stilu “povej mi, kdo si, in povem ti, kaj misliš”. Če malce ekstrapoliram, je ravno taka miselnost osnova za nemeritokratske in na genih ali poznanstvih zasnovane privilegije, za gospodarsko in politično korupcijo, ne nazadnje vsaj deloma tudi za t. i. tajkune ipd.

  Pa lep pozdrav,

  Rok (ime je seveda izmišljeno, ostajam anonimen in ponosen na to).

 • hmm. ne vem. jst sm v bistvu zagovornik tega, da take teme kot je izpadla zdej ta o rebulah in skupini x… na koncu niso konstruktivne.

  najhuje pa je, ko se na blogu ali pa na forumu oblikuje ena destruktivna ekipa ljudi, ki vsak prispevek in vsak komentar najprej napadejo in zminirajo v nulo.
  primer… pred leti je bil med.over.net zanimiv, prijazen, ljudje so bili pripravljeni pomagat. danes… imaš nekaj ljudi, ki preprosto na vsako vprašanje najprej zatežijo in ne komentirajo v luči pomoči / odgovora ampak zabijajo.
  če bo to ‘razgibavanje’ prešlo mejo dobrega okusa, zna vse skupaj postat bolj brca v temo…

  SREČNO z razgibavanjem!

  lp, Grozni

  p.s. glede anonimnosti… tako kot blind-tasting je tudi anonimnost eden od kamenčkov v mozaiku poskusa-priblizevanja-objektivnosti… smo pač ljudje, ne?

 • Pred par dnevi (19/01) sem Nini napisal :
  _ _ _
  … da v povezavi z objavljenim v RV ne obstaja (niti notranji, niti širši) način ugotavljanja všečnosti/ne všečnosti objavljenega pri bralcih. V smislu “How did we do it?”. Ravno danes sem videl, da bo za prireditve taka platforma nastala na www, kar me zelo veseli. Za objave, ki pa hočejo “žgečkati”, pa ne ostane drugega, kot čakati, ali se bo kdo, ki je bil požgečkan mogoče oglasil s svojim prispevkom v naslednji številki. In če se ne, se pač ne. In ostane črka na papirju.
  Zdi se mi, da obstaja tu veliko prostora, in bi RV lahko bila medij za izmenjavo mnenj….
  _ _ _
  In samo tako naprej. Res pa je, da osebno ne bom tipkal z ljudmi pod psevdonimi. Bubica v glavi pač.

 • Super ideja so tile komentarji. Lahko bomo videli različna mnenja različnih ljudi, ki jih žal na slo sceni bolj malo. Saj veste, vedno poslušamo ene in iste. Kaj pa si mislijo ostali ljubitelji ali pa poznavalci pa redkokdaj. Naj zadeva zraste v portal izmenjevanja mnenj, na katerem bodo tudi pisci o vinu videli kaj je ljudem dejansko všeč!
  Sicer pa manjka še gumbek za RSS, za vaše novičke oz rubriko jedernato.

  • Hvala, delamo na tem (RSS …). In hkrati pripravljamo korenitejšo prenovo spletišča revije Vino. V tem smislu so in bodo dobrodošli tudi drugi konstruktivni predlogi.

Komentiraj