Foto Neuvrščeni

Kendov dvorec. Čaj.

O tem, da bo v reviji daljši zapis o Kendovem dvorcu, s fotografijami, seveda. In o čaju, ki ga tam imajo. Kar je v naših gostiščih, tudi najboljših, zmerna redkost.

Jože je za revijo spisal o Kendovem dvorcu. Nikjer ne omenja, da dobiš tam tudi čaj. Morda niti ni opazil. Pač zdaj jaz.

Pri gostilnah se ocenjuje vse mogoče. Žblj točk za hrano, žnj za dekoracijo, žglj točk za ambient in enako za za vinsko karto … Nikjer nisem zasledil recimo dveh točk za čaj. Če ga sploh imajo. Če ga znajo pripravit. Če odstavijo vodo ravno v pravem trenutku. Če ga servirajo kot se šika. Če ga torej imajo in ga zvarijo dobrega. Večina nima, ne zna. Pa se mi res zdi, da nisem prezahteven. Nisem šel gledat v Spodnji Idriji, kako in kje vodo vrejo, povohal sem ga pa in se mi je zdelo, da je Earl Grey, in je bil Earl Grey. Kar me veseli. Da je bil in da sem ga po vonju prepoznal. Earl Grey je namreč med čaji tako prekleto pogost, da si ga sam za doma nikoli ne priskrbim, so pa po naših, tudi dobrih gostiščih čaji tako hudičevo redek pojav, da ga zato nisem pil že leeeeta. A se ga spomnim. Bravo!

Fotografirat sem šel za članek o Kendovem dvorcu gospo Ivi in gospoda Edvarda potem po Idriji en dan še na Vipavsko. Sproščeno. Smo potem jedli z Lemutom Batičev šalam. In Ivi je kuhala klobase ... eh, ne povem, v čigavem vinu. So bile dobre. Zaradi vina, smo se potem hahaljali. A on, vinar, ne bom povedal kdo, ne bi tega tako razumel. 20 mm, F/9, 1/30 sek, fleš.

Nisem neznosno pikolovski. Celo nad filter vrečkami se včasih ne zmrdujem. Tu in tam je v njih čaj čisto OK. Ponavadi pa ni. Zato se jim večinoma izognem. In jih ne štejem za čaj. Tudi brez čajnega ceremoniala, ki ga pri vrečkah seveda ni – tam potunkaš, počakaš, potunkaš, izvlečeš … – čisto gladko zdržim. Čeprav to ni to. Tudi brez čaja zdržim. Dan, dva, teden, mesec. Nisem zadrogiran. Če je, mi pa paše. In če ga kje imajo, res cenim. Za začetek en čajnik, trije dobri čaji, ok, naj bosta dva. Vsaj eden. Voda zavreta in odstavljena ravno v pravem trenutku. Saj menda ni tako težko. Ali pač? Zato še enkrat omenjam, da imajo na Kendovem dvorcu čaj. Tega v reviji ne piše. Sem namreč vse prebral. Se bo pa prebralo mnogo drugega. Ker tja res ne greš zaradi čaja. Je pa za začetek fino, da ga imajo. Prihodnjič bom pa glede tega tudi tam že tudi malo izbirčen.

Nepozaben večer
Omenim še, tako ali tako je jasno, da bomo imeli zdaj, ob predstavitvi Kendovega dvorca z revijo za bralce tam naslednji Nepozaben večer. Kmalu. Pridem. Pride bojda tudi Stanko Radikon. Z vinom. Zavidam vam, ki lahko greste takrat tja zgolj tešit radovednost in se fino imet. Jaz bom namreč tam službeno.

Komentiraj