Nakladancija

Turčan. In stare trte.

O starih trtah in o starih trtah Konrada Janžekoviča.

Konrad. 50 mm, F/8, 1/80 sek, fleš.

Konrad. Klet. Tema. 50 mm, F/8, 1/80 sek, fleš.

Konrad. Janžekovič. Vina Turčan. Haloze. Fotkamo. Jasno. A spet bom skušal fotkanje nekoga, tokrat gospoda Konrada, izkoristit, da pravzaprav povem nekaj drugega. Potem, ko ga sprehodim po strmem starem vinogradu s škarjami v rokah parkrat gor in dol in razmišljam, ali bi raje pokazal njega ali strmino ali morda oboje in kako eno, drugo ali oboje, sonce imam desno če gledam navzgor, če grem bočno, bo svetilo v objektiv ali pa mi bo ravno za hrbtom, Konrad bo silhueta ali pa vse ostalo prežgano, ne eno in ne drugo za moj namen ni idealno, in Konrad kasneje pove, da včasih kakega silno pametnega uradnika, proračunskega porabnika, po možnosti pisca ali slepega izvajalca bedastega predpisa tudi on pošlje dol do konca in nazaj gor, ni treba s škropilnico, lahko brez. Da se je potem s takim bikom lažje pogovarjat. Mu ni treba več razlagat, kaj so Haloze. Tega predzadnjega ni rekel, sem sam zapisal.

V breg. 10 mm, F/9, 1/125 sek.

V breg. 10 mm, F/9, 1/125 sek.

Barbi skuša na vrhu strmine izvrtat iz Konrada, zakaj grozdja iz teh grč ne vinificira posebej, nekaj vinarjev v našem koncu, vedno več jih je, je že spoznalo kaj dajo od sebe desetletja stare trte, umirjene so, vina so drugačna, lepša, elegantenjša, in če starih trt nimaš, jih lahko samo iščeš ali nasadiš in čakaš da se postarajo s tabo. Aleš, Movia, je enkrat videl vinograd našega soseda, v najhujši suši je bil lepo zelen, okoli pa vse rjavo in je rekel, da si res želi enkrat vino naredit iz takih trt.

Prvič v Bordoju, polnoletje bo od takrat, sva se z Barbi pri prvokategornikih naposlušala, kako morajo biti trte stare vsaj deset let, da gre iz njih pridelek v prvo vino. Vsaj deset let. Pogosto vidim kje zunaj na steklenicah najboljših vin pribeleženo, da so s starih trt. Alte reben. Ali kaj podobnega. Old vines.

Sem tokrat v soboto ravno fotkal malo stran in nisem slišal Konrada, Barbi pa potem tudi še nisem vprašal, a se mi zdi, da ne bo zaenkrat še nič z ločeno vinifikacijo s tega njegovega zaklada.

Komentiraj